Rusland biedt vaccins aan aan Noord-Korea te midden van voedseltekorten

Rusland heeft opnieuw vaccins tegen Covid-19 aangeboden aan Noord-Korea, dat momenteel kampt met flinke voedseltekorten wegens de strenge grenssluitingen om het virus tegen te houden.

Waarom is dit belangrijk?

Noord-Korea sloot in januari vorig jaar zijn grenzen om te voorkomen dat het coronavirus er voet aan de grond kreeg. Als gevolg daarvan kreeg de handel met China, de economische levensader van Pyongyang, stevige klappen. Nu sijpelen er steeds meer berichten door dat het land kampt met voedseltekorten, maar het regime blijft vaccins en hulp van andere landen weigeren.

Rusland waarschuwde Noord-Korea eerder al dat “niet iedereen ongekend zware, overkoepelende beperkingen kan blijven verdragen”. Op woensdag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat Moskou al verschillende vaccins heeft aangeboden, zonder succes. Hij herhaalde ook opnieuw zijn aanbod om vaccins te leveren zodat de grenzen weer open kunnen.

Tekort van 860.000 ton

De Noord-​Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwde tijdens een bijeenkomst van het centraal comité van de regerende Arbeiderspartij vorige maand zelf voor voedseltekorten. Afgelopen zomer hebben tyfoons ook overstromingen veroorzaakt die duizenden huizen hebben verwoest en landbouwgrond hebben overstroomd. Volgens een VN-rapport, dat gisteren verscheen, wordt het land dit jaar geconfronteerd met voedseltekorten van ongeveer 860.000 ton. 

Noord-Korea zal dit jaar naar verwachting een hoeveelheid van 5,6 miljoen ton graan produceren. Dat is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) ongeveer 1,1 miljoen ton minder dan de hoeveelheid die nodig is om de gehele bevolking te voeden. Met een geplande commerciële invoer van 205.000 ton zal het land waarschijnlijk uitkomen op een tekort van ongeveer 860.000 ton.

“Indien dit tekort niet adequaat wordt gedekt door commerciële invoer en/of voedselhulp, zouden huishoudens van augustus tot oktober een zware periode van schaarste kunnen doormaken”, aldus het VN-rapport.

Intussen blijft de vraag: zal Kim Jong-un toegeven aan de druk om vaccins door te laten? Of blijft zijn volk de broekriem aanhalen?

Lees ook: Waarom Noord-Korea een “uitgemergelde” Kim Jong-un aan de wereld toont

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20