Woensdagochtend probeerde Noord-Korea voor het eerst sinds 2016 een satelliet in een baan rond de aarde te plaatsen. De lancering mislukte.
In het nieuws: Kort na de lancering, die de eerste Noord-Koreaanse spionagesatelliet in een baan rond de aarde moest plaatsen, stortte het lanceervoertuig neer in de zee.
- Het Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap KCNA berichtte dat de lancering mislukte door “instabiliteit in de motor en het brandstofsysteem”.
- Het nieuws werd intussen bevestigd door de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Het Zuid-Koreaanse leger is op moment van schrijven een bergingsoperatie aan het uitvoeren om brokstukken van het lanceervoertuig te recupereren.
- Het ministerie van Defensie publiceerde al de foto hieronder, waarop een deel van de gebruikte raket te zien is (links op de foto). Wellicht gaat het om een segment dat dient om twee rakettrappen aan elkaar vast te hechten.
- De lancering zorgde voor grote consternatie in Zuid-Korea en Japan. Noord-Korea gaf op voorhand geen exacte lanceerdatum. Het land zei enkel dat de lancering tussen 31 mei en 11 juni zou plaatsvinden. Na de lancering klonken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad luchtalarmsirenes en werd aan burgers gevraagd te evacueren, maar al snel keerde de rust terug nadat bleek dat het om een ruimtelancering ging.

Nog een lancering?
En nu: De kans bestaat dat Noord-Korea voor 11 juni nog een poging zal ondernemen.
- Het land kondigde immers aan de Internationale Maritieme Organisatie een lanceerperiode van twaalf dagen aan. Sommige experts denken echter dat de technische problemen die tot de crash van woensdag leidden niet zo snel zullen worden opgelost.
- Zuid-Korea zal intussen blijven zoeken naar onderdelen van het gecrashte lanceervoertuig. Mogelijk zou het land niet enkel delen van de raket, maar zelfs de spionagesatelliet kunnen vinden.
- Er is nog weinig bekend over de capaciteit van het land om werkende satellieten te produceren. Hoewel het al een paar testsatellieten in een baan rond de aarde plaatste, denken analisten niet dat die tot veel in staat zijn.
(nd)