Noord-Korea gaat 3.000 ballonnen met sigarettenpeuken, afval en flyers in Zuid-Korea dumpen

De communistische staat Noord-Korea bereidt een alternatieve bommenregen voor tegen zijn buur Zuid-Korea. Het land heeft 3.000 ballonnen klaarstaan, gevuld met propagandaflyers, maar ook sigarettenpeuken en ander afval. Dat schrijft The New York Times.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil de ballonnen naar Zuid-Korea sturen als reactie op een vergelijkbare actie van Zuid-Korea. Dat stuurde vorige week ballonnen met propagandaflyers Noord-Korea in, waarop dat land dan weer het vredesgebouw tussen de twee landen opblies.

Maar dat ging dus nog niet ver genoeg voor Kim. Wanneer de ballonnen gelost worden is nog niet geweten, maar naar verwachting wordt het donderdag. Dat is namelijk de zeventigste verjaardag van de Koreaanse oorlog, die van start ging in 1950. Ondertussen is er een wapenstilstand, maar geen verdrag. Technisch gezien zijn de landen dus nog steeds in oorlog.

Psychologische oorlogsvoering

‘Zuid-Korea moet de consequenties onder ogen zien. Alleen als het beseft hoe pijnlijk en irritant het is om afval en flyers ergens anders naartoe te sturen, zal het zijn gewoonten afleren’, zegt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Volgens het persbureau zijn er al 12 miljoen flyers geprint die ‘de woede en haat van de mensen’ uitdrukken.

Flyers naar elkaar sturen is al sinds het begin van de Koreaanse oorlog een tactiek van psychologische oorlogsvoering. Sinds de wapenstilstand hebben beide landen meermaals beloofd elkaar niet meer te belagen met propaganda, maar die belofte is ook al meermaals gebroken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20