Noord-Korea blaast gebouw op waar vredesgesprekken met het Zuiden plaatsvinden

Noord-Korea heeft het gebouw , opgeblazen dat het deelde met Zuid-Korea voor diplomatieke gesprekken. Het is een laatste duidelijk signaal dat de relatie tussen de twee landen sterk bergaf gaat.

De twee historische tegenstanders proberen al zowat zestig jaar om tot een vreedzame oplossing te komen, in het gebouw vonden gesprekken plaats die de relatie tussen de twee moest verbeteren. Het gebouw van vier verdiepingen, dat in Kaesong staat, is volledig vernietigd door een grote explosie. Om tien voor drie in de namiddag ontplofte er een gebouw, de rookpluim was zichtbaar tot in Zuid Korea.

Vredesgebouw

Het gebouw staat in de gedemilitariseerde zone op Noord-Koreaans gebied, dat is een soort neutrale zone die de twee Korea’s scheidt. Het was pas sinds 2018 in gebruik en gold als een soort van vredesvlag aan beide zijden. Voordien moesten de regeringsleiders rekenen op telefoongesprekken om te onderhandelen. Lang bleef de goede wil echter niet staan.

De Zuid- en Noord-Koreaanse delegatie tijdens de openingsceremonie van het diplomatieke kantoor gelegen in Kaesong, Noord-Korea. Het Noord-Koreaans regime heeft dat nu opgeblazen, als niet mis te verstaan signaal dat het geen zin heeft om te praten.
EPA-EFE/KOREA POOL/CHO SUNG-WOO / POOL SOUTH KOREA OUT

De laatste dagen was de sfeer tussen de twee landen te snijden. Noord-Korea vond de zuiderlingen nalatig toen Zuid-Koreaanse propagandapamfletten via ballonnen op Noord-Koreaans gebied terechtkwamen.

Propaganda verboden

Volgens Noord-Korea is daarmee de deal die Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse leider president Moon Jae-in, in 2018 gesloten hebben, verbroken. De leiders waren daar overeengekomen om alle vijandigheden te staken. Daaronder vielen ook alle vijandige uitzendingen, zelfs als die verspreid werden met een megafoon langs de grens. Ook pamfletten waren verboden. Het is namelijk illegaal voor Noord-Koreanen om informatie te consumeren die niet door de propagandamachine van het land verspreid en gecontroleerd wordt.

Noord-Korea dreigde op zijn beurt met het binnenvallen van de gedemilitariseerde zone en dreigde met het verbreken van alle contact. De explosie lijkt daar een direct gevolg van.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20