Noord-Korea doet stad op slot na eerste coronabesmetting

Noord-Korea sluit de stad Kaesong af nadat er officieel voor de eerste keer in het land een ‘vermoedelijk geval’ van Covid-19 is vastgesteld. Dat schrijft het staatsnieuwsagentschap KCNA.

Een man die drie jaar geleden gevlucht was naar Zuid-Korea zou vorige week illegaal opnieuw de Noord-Koreaanse grens overgestoken en zo Covid-19 binnengebracht hebben in de communistische staat.

Meteen nadat het nieuws bekend raakte, hield leider Kim Jong-un spoedberaad met enkele hooggeplaatste ambtenaren waarna hij besliste de stad Kaesong in quarantaine te zetten. Hij eiste een ‘maximaal noodsysteem’ om het virus onder controle te houden. Kaesong heeft 200.000 inwoners en ligt tegen de grens met Zuid-Korea.

Straf voor verantwoordelijken

Volgens KCNA onderzoekt Kim ook hoe de man de zwaarbewaakte grens is over geraakt. Hij waarschuwde in één adem alle verantwoordelijken dat er ‘een stevige straf’ boven hun hoofden hangt.

Een maand geleden pakte Kim nog uit met het ‘schitterende succes’ van zijn corona-aanpak. Het land sloot zijn grenzen en stak duizenden mensen in quarantaine zes maanden geleden, waardoor er volgens de officiële statistieken geen coronagevallen waren in Noord-Korea. Waarnemers achtten dat toen echter al onwaarschijnlijk.

Corona in Zuid-Korea

Zuid-Korea laat ondertussen weten dat het geen weet heeft van illegale grensovergangen in de afgelopen week. De republiek kreeg het virus trouwens zelf heel snel onder controle door mensen meteen in quarantaine te plaatsen, heel vroeg al aan contact tracing te doen en ontzettend rigoureus te testen.

Van een algemene lockdown is nooit echt sprake geweest in het land. Onlangs werden de maatregelen wel iets verstrengd door een stijging van het aantal gevallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20