Nooit méér opzettelijke internetblokkades dan in 2019

Meer dan 8 miljard dollar. Dat hebben bewuste internetblokkades door overheden gekost aan de wereldeconomie. Een Londens onderzoeksbureau maakte de economische impact bekend in een nieuw rapport.

Afgelopen jaar waren er 122 grote incidenten waarbij het internet in bepaalde landen of regio’s een tijdje niet beschikbaar was. Daarnaast waren er nog eens 90 kleinere black-outs in India en kleine onderbrekingen elders. Dat is goed voor 18.225 uren zonder internet, schrijft onderzoeksbureau Top10VPN in een nieuw rapport.

Het Londens bedrijfje schat de impact van die pannes op meer dan 8 miljard dollar. Om die berekening te maken, deed Top10VPN een beroep op indicatoren van de Wereldbank, de Internationale Telecommunicatie-unie, Eurostat en het United States Census Bureau – de Amerikaanse instelling die verantwoordelijk is voor volkstellingen.

+235 procent

Volgens de onderzoekers waren er nooit meer internetonderbrekingen door overheden dan afgelopen jaar. Sinds 2016 zijn de kosten met maar liefst 235 procent gestegen. En de drijfveren achter die black-outs liggen voor de hand. ‘Autoritaire regimes proberen de informatiestroom te beperken bij protesten of onrusten’, klinkt het in de studie.

De overheden die er zich aan wagen, zijn dan ook niet in het Westen te vinden. Qua kosten spannen het Midden-Oosten en Noord-Afrika de kroon, met een economische schade van 3 miljard euro. Daarna volgt Sub-Sahara-Afrika met 2,2 miljard dollar. In Azië bedroeg die 1,7 miljard euro, maar dat is wel de regio met het hoogste aantal uren zonder internet.

Meer pannes in 2020?

Als de onderzoekers de schade specifiek per land bekijken, is dit de top drie:

  • Irak: 2,3 miljard dollar aan economische schade
  • Soedan: 1,8 miljard dollar aan economische schade
  • India: 1,3 miljard dollar aan economische schade (maar de onderzoekers stippen aan dat het werkelijke bedrag waarschijnlijk nog een stukje hoger ligt)

Beterschap voor 2020 is er ten slotte niet in zicht. De onderzoekers verwachten zelfs een verdere stijging. ‘De autoritaire regimes lijken de economische kosten buiten beschouwing te laten in hun pogingen om de informatiestroom te beheersen. We verwachten dus dat het aantal black-outs zal blijven stijgen’, stelt Samuel Woodhams bij CNBC.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.