Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Totale internetblokkade in Iran

Logo Business AM
Politiek

19/11/2019 | Willem De Maeseneer | 4 min leestijd

Wijdverspreide protesten in Iran nadat de brandstofprijzen vorige week verdrievoudigden. EPA-EFE/STR

De Iraanse overheid voert de ‘grootste internet shutdown ooit’ uit, in een reactie op de straatprotesten. ‘Enkel telefoon en sms werkt nog’, zegt een bron ter plaatse.

Toen afgelopen vrijdag de brandstofprijzen in Iran plots verdrievoudigden door overheidsinterventie braken er hevige rellen uit. Het regime reageerde op zijn beurt met bloedige repressie.

‘Donderdag gingen we slapen en toen we wakker werden was de benzine drie keer zo duur!’ vertelt een anonieme bron uit de Islamitische Republiek aan Business AM. ‘Mensen zijn spontaan op straat gekomen, blokkeerden snelwegen en kruispunten.’

Volgens waarnemers braken in 100 steden protesten uit. Onmiddellijk nadat de onrust begon heeft de netwerkoperator van de Iraanse overheid een proces in gang gezet om de demonstraties in de kiem te smoren. De navelstreng die protestbewegingen wereldwijd voedt werd volledig afgesloten: het internet.

Dodelijk geweld

Tegen zaterdagavond, 24 uur nadat de betogingen begonnen, was zo goed als een heel land volledig van de digitale radar verdwenen. Iraniërs konden geen manifestaties meer organiseren via de chatapp Telegram. Ze konden geen video’s van het regeringsgeweld meer uploaden via Instagram.

Er was nochtans geweld genoeg om over te berichten. Ayatollah Khamenei, Irans Opperste Leider, sprak dit weekend over de manifestanten als ‘schurken’ en gaf zijn veiligheidstroepen groen licht om de protesten hardhandig neer te slaan. Iraanse overheidsinstanties hebben verklaard meer dan 1.000 manifestanten opgepakt te hebben.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelde minstens 106 doden in 21 steden vast ter plaatse, maar voegt daaraan toe dat de echte dodentol waarschijnlijk veel hoger ligt. Volgens Amnesty spraken sommige bronnen van minstens 200 dodelijke slachtoffers.

Iraanse staatsmedia houden het op een viertal doden bij de manifestanten, er zouden ook drie leden van de veiligheidstroepen gedood zijn volgens de overheid.

Telefoongesprek gemonitord

Buiten deze cijfers is er sinds zaterdagavond zo goed als geen informatie naar buiten gekomen. Slechts 5 procent van de gebruikers geraakt nog online, onder hen vooral toppolitici zoals de Opperste Leider.

Bij  straatprotesten heeft de Iraanse overheid al meermaals specifieke diensten, zoals Instagram, of internationale internetverbindingen afgesloten. Maar deze keer is er geen enkel internetverkeer meer mogelijk.

Op dinsdagavond zat de Iraanse bevolking al bijna 72 uur zonder internet volgens internet waakhond Netblocks.

‘Het is de meest ernstige internet shutdown die we ooit vaststelden qua complexiteit en schaal’, stelt internetwaakhond Netblocks in een rapport. De organisatie bewaakt wereldwijd verstoringen en shutdowns.

Onze anonieme bron ter plaatse bevestigt dat het internet volledig platligt in Iran. ‘Enkel telefoon en sms werkt nog, maar ook dat wordt gemonitord door de staat’, waarna hij vriendelijk het gesprek afsluit en de telefoon inhaakt.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks