Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 14 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Totale internetblokkade in Iran

Logo Business AM
Politiek

19/11/2019 | Willem De Maeseneer | 4 min leestijd

Wijdverspreide protesten in Iran nadat de brandstofprijzen vorige week verdrievoudigden. EPA-EFE/STR

De Iraanse overheid voert de ‘grootste internet shutdown ooit’ uit, in een reactie op de straatprotesten. ‘Enkel telefoon en sms werkt nog’, zegt een bron ter plaatse.

Toen afgelopen vrijdag de brandstofprijzen in Iran plots verdrievoudigden door overheidsinterventie braken er hevige rellen uit. Het regime reageerde op zijn beurt met bloedige repressie.

‘Donderdag gingen we slapen en toen we wakker werden was de benzine drie keer zo duur!’ vertelt een anonieme bron uit de Islamitische Republiek aan Business AM. ‘Mensen zijn spontaan op straat gekomen, blokkeerden snelwegen en kruispunten.’

Volgens waarnemers braken in 100 steden protesten uit. Onmiddellijk nadat de onrust begon heeft de netwerkoperator van de Iraanse overheid een proces in gang gezet om de demonstraties in de kiem te smoren. De navelstreng die protestbewegingen wereldwijd voedt werd volledig afgesloten: het internet.

Dodelijk geweld

Tegen zaterdagavond, 24 uur nadat de betogingen begonnen, was zo goed als een heel land volledig van de digitale radar verdwenen. Iraniërs konden geen manifestaties meer organiseren via de chatapp Telegram. Ze konden geen video’s van het regeringsgeweld meer uploaden via Instagram.

Er was nochtans geweld genoeg om over te berichten. Ayatollah Khamenei, Irans Opperste Leider, sprak dit weekend over de manifestanten als ‘schurken’ en gaf zijn veiligheidstroepen groen licht om de protesten hardhandig neer te slaan. Iraanse overheidsinstanties hebben verklaard meer dan 1.000 manifestanten opgepakt te hebben.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelde minstens 106 doden in 21 steden vast ter plaatse, maar voegt daaraan toe dat de echte dodentol waarschijnlijk veel hoger ligt. Volgens Amnesty spraken sommige bronnen van minstens 200 dodelijke slachtoffers.

Iraanse staatsmedia houden het op een viertal doden bij de manifestanten, er zouden ook drie leden van de veiligheidstroepen gedood zijn volgens de overheid.

Telefoongesprek gemonitord

Buiten deze cijfers is er sinds zaterdagavond zo goed als geen informatie naar buiten gekomen. Slechts 5 procent van de gebruikers geraakt nog online, onder hen vooral toppolitici zoals de Opperste Leider.

Bij  straatprotesten heeft de Iraanse overheid al meermaals specifieke diensten, zoals Instagram, of internationale internetverbindingen afgesloten. Maar deze keer is er geen enkel internetverkeer meer mogelijk.

Op dinsdagavond zat de Iraanse bevolking al bijna 72 uur zonder internet volgens internet waakhond Netblocks.

‘Het is de meest ernstige internet shutdown die we ooit vaststelden qua complexiteit en schaal’, stelt internetwaakhond Netblocks in een rapport. De organisatie bewaakt wereldwijd verstoringen en shutdowns.

Onze anonieme bron ter plaatse bevestigt dat het internet volledig platligt in Iran. ‘Enkel telefoon en sms werkt nog, maar ook dat wordt gemonitord door de staat’, waarna hij vriendelijk het gesprek afsluit en de telefoon inhaakt.


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Business AM | Quote of the day

Watermark

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Quote of the day

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij

De wereldwijde financiële crisis was het ultieme bewijs dat vaak gebruikte indicatoren als het bbp tekort schieten. Geen van die cijfers waarschuwden ons dat er iets aan het mislopen was.

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie

Afrika zal de toekomst bepalen (zeker op vlak van bitcoin!). Ik ben nog niet zeker waar precies, maar ik zal er 3 tot 6 maanden gaan wonen in 2020.

Twitter-CEO Jack Dorsey

AI is zeer moeilijk in te sluiten en wie met een open systeem werkt zal een enorme voorsprong opbouwen. Diegenen die proberen hun systeem gesloten te houden, kan je totaal negeren.

Bill Gates, oprichter Microsoft

De handelsoorlog van Donald Trump brengt de VS en China op de rand van een koude oorlog.

Henry Kissinger, voormalig Amerikaans minister van Handel