NMBS en Infrabel krijgen 300 miljoen euro aan coronasteun

De federale regering geeft 300 miljoen euro aan de NMBS en spoorwegbeheerder Infrabel om de extra uitgaven en verminderde inkomsten door de coronacrisis te vergoeden.

Dat heeft de Kamercommissie Financiën en Begroting woensdag beslist, bij de goedkeuring van de voorlopige kredieten voor de maanden november en december. Concreet vloeit er 250 miljoen euro naar NMBS en 50 miljoen euro naar Infrabel. Wel moet de plenaire vergadering in de Kamer nog instemmen met de steunmaatregelen.

Afgelopen zomer pleitte de spoorwegmaatschappij er bij de regering al voor om ‘de noodzakelijke financieringsbehoeften te garanderen’. Ook kwam er een oproep aan de nieuwe regering, die toen nog niet in de steigers stond, om snel werk te maken van een nieuwe beheersovereenkomst. NMBS haalde eveneens aan dat het belangrijk was dat ze de enige aanbieder van treindiensten zou blijven.

Door de coronacrisis heeft NMBS in de eerste helft van dit jaar een operationeel verlies van 152,3 miljoen euro geleden. Het aantal reizigers decimeerde aan het begin van de crisis en lag eind juni nog altijd maar op 49 procent van het normale niveau. Daardoor liep de NMBS veel inkomsten mis. Nu de regering-De Croo van plan is om telewerken opnieuw te verplichten, zal dat probleem nog een tijd aanslepen.

Lees ook: Gratis rittenkaart NMBS werd al 2,3 miljoen keer aangevraagd

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20