Gratis rittenkaart NMBS werd al 2,3 miljoen keer aangevraagd

Met nog een week te gaan kreeg de NMBS al meer dan 2,3 miljoen aanvragen voor de gratis twaalfrittenkaart. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Kim Buyst opvroeg en wordt bevestigd door de NMBS.

De treinpas werd in het leven geroepen om de toeristische sector een duwtje in de rug te geven tijdens de coronacrisis. Iedere inwoner van ons land kan sinds begin september de kaart aanvragen om twaalf keer gratis te reizen met de trein tussen 5 oktober en eind maart.

De maatregel blijkt erg populair, want in minder dan een maand tijd kreeg de NMBS al meer dan 2,3 miljoen bestellingen binnen. De cijfers dateren van maandag omdat de spoorwegmaatschappij alleen cijfers op wekelijkse basis geeft. Op 30 september, over exact een week, loopt de aanvraagperiode af.

Groenen

Aanvankelijk leidde het idee tot heel wat gekibbel tussen politieke partijen. De groenen kwamen met het idee om tien treinritten gratis te geven, maar NMBS-baas Sophie Dutordoir viel compleet uit de lucht en brak het voorstel meteen af omdat het niet besproken was. Nadien haastten ook Open Vld en N-VA zich om de maatregel in vraag te stellen. Vooral omdat hij veel geld kost aan de overheid en de NMBS.

Daarna gingen de spoorwegmaatschappij en bevoegd minister François Bellot (MR) rond de tafel zitten om een typisch Belgisch compromis uit de wacht te slepen. Er kwamen zelfs twaalf gratis ritten, maar er komen een hele reeks voorwaarden bij kijken.

Twee ritten per maand

Elke gebruiker krijgt twee ritten per maand en de NMBS krijgt extra overheidsgeld om de maatregel te bekostigen en de verloren inkomsten van de coronacrisis te compenseren.

De lancering werd uiteindelijk twee keer uitgesteld uit vrees voor overvolle treinen, maar in september kwam hij er dan toch door. Wie een kaart bestelt, krijgt die opgestuurd met de post.

Wie nog een kaart wil bestellen kan dat tot 30 september via de website www.hello-belgium.be of via het telefoonnummer 02.300.15.15. In het station aanvragen kan niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20