Nikki Haley ontpopt zich tot ‘coming woman’ van de anti-Trump Republikeinen

Nikki Haley, de voormalig VS-ambassadeur bij de VN, wint met haar sterke debatoptredens de steun van prominente Republikeinse geldschieters. In een aantal peilingen positioneert ze zich nu ook voor de overhypte Ron DeSantis, alhoewel ze nationaal nog steeds achter hem staat.

In het nieuws: Haar recente bezoek aan New York, waar ze op zoek ging naar financiële steun als alternatief voor Donald Trump, heeft haar in de schijnwerpers gezet bij de financiële elite van Wall Street.

  • Ze trok daarbij grote namen aan, zoals BlackRock CEO Larry Fink en voormalig Goldman Sachs-president Gary Cohn. Ze kan ook rekenen op de steun van invloedrijke GOP-donor Stanley Druckenmiller.

Wie is Nikki Haley?

In 1972 geboren in South Carolina als kind van Indiase immigranten, studeerde ze als boekhoudster af aan de Clemson University. Daarna ging ze in de zaak van haar ouders aan de slag, maar koos uiteindelijk voor de politiek.

  • Van 2011 tot 2017 was ze gouverneur van haar thuisstaat South Carolina. Van 2017 tot eind 2018 was ze VN-ambassadrice voor de VS in de regering Trump. 
  • Nadat ze vroegtijdig was opgestapt, ging ze in de raad van bestuur van Boeing zetelen. Ze trad ook toe tot het sprekerscircuit, waar ze tot 200.000 dollar per evenement vraagt.

Gematigde standpunten inzake abortus

Zoom In: Haley wordt algemeen geprezen voor haar kennis van buitenlands beleid, haar verkiesbaarheid en haar gematigde abortusstandpunten in vergelijking met haar Republikeinse rivalen.

  • Peilingen tonen aan dat Haley, naast Ron DeSantis ook president Biden zou verslaan in een aantal swing states.
  • Ze krijgt ook positieve feedback van JPMorgan Chase-CEO Jamie Dimon. Deze laatste denkt dat zij het land kan verzoenen.

Zoom Uit: De opkomst van Haley valt samen met de terughoudendheid van financiers om Republikeinen te steunen vanwege de kolossale voorsprong die Donald Trump in de peilingen heeft uitgebouwd.

  • Pro-Haley-groepen voelen dat ze het momentum mee hebben en spenderen nu meer aan advertenties dan pro-DeSantis-groepen. Dat ondanks dat laatstgenoemde meer geld inzamelt.

Samengevat. De groeiende steun voor Nikki Haley wijst op een verschuiving binnen de Republikeinse Partij, die nog steeds op zoek naar een alternatief voor Donald Trump. Haley plant nu een advertentiecampagne van $10 miljoen en positioneert zich eindelijk als een serieuze kanshebber voor de Republikeinse voorverkiezingen en potentiële uitdager in de presidentsverkiezingen.

Meer