Nieuwe wetten in China: influencers moeten kwalificatie hebben om over “belangrijke onderwerpen” te mogen spreken

China heeft een reeks nieuwe geboden en verboden in wetten gegoten die gelden voor influencers, of “internetankers” zoals China ze noemt. De nieuwe regels vereisen onder meer dat influencers die advies geven over geneeskunde of financiën eerst moeten aantonen dat zij daartoe bevoegd zijn.

De regels vereisen van influencers ook expertise over welke politieke standpunten aanvaardbaar zijn. Ze werden vastgelegd in het document “Gedragscode voor Internet Anchors” door de Chinese Staatsadministratie van Radio en Televisie en het Ministerie van Cultuur en Toerisme.

  • Influencers zijn onlinepersoonlijkheden of -beroemdheden. Vaak maken ze reclame voor producten op sociale media en delen ze hun meningen en ervaringen met hun volgers.

Tenzij men een erkend professional is, zal er niet meer mogen worden gesproken over onderwerpen als COVID-19 of de Chinese economie. Om online in een live-uitzending informatie te delen over gezondheidszorg, financiën en economie, recht en onderwijs is “een hoog niveau van professionalisme vereist”, aldus de nieuwe regelgeving.

“Verboden de geavanceerde socialistische cultuur te bespotten”

Influencers moeten volgens het document “de overeenkomstige praktijkkwalificatie behalen en de praktijkkwalificatie melden aan het live-uitzendplatform, dat een kwalificatieaudit uitvoert en het presentatorschap registreert.”

Er zijn naast de regelgeving over waar influencers over mogen spreken, ook instructies over het promoten van een bepaalde levensstijl. De Chinese regelgevers eisen van hun influencers dat zij “zich houden aan een gezonde stijl en smaak, bewust afzien van vulgariteit, kitsch en andere waarden van laag niveau en zich bewust verzetten tegen misvormde esthetiek.”

Influencers mogen ook geen inhoud publiceren die het leiderschap van de Chinese Communistische Partij verzwakt of in diskrediet brengt. Enkele van de opvallende verboden zoals ze in het document te lezen zijn:

  • “De uitstekende traditionele Chinese cultuur, de revolutionaire cultuur of de geavanceerde socialistische cultuur bespotten, denigreren, vervalsen of op een ongepaste manier voorstellen.”
  • “Speculeren over roddels, schandalen of slechte verhalen, verspreiden van inhoud met een laag moreel karakter, bevorderen van inhoud die strijdig is met de kernwaarden van het socialisme en de openbare orde en moraal.”
  • “Het tonen van of speculeren met een grote hoeveelheid luxegoederen, juwelen, papiergeld en andere bezittingen, het aan de dag leggen van een ongebreideld extravagant leven, en het pronken met rijkdom op een wijze die de lage inkomensgroepen kleineert.”

Tanktaart

Deze nieuwe regelgeving is de zoveelste stap van het autoritaire Chinese regime om de vrijheid van zijn burgers in te perken. Sinds de komst van het internet is het echter zeer moeilijk geworden om grootschalige verspreiding van informatie van dissidenten te onderdrukken. Zo kunnen mensen onder meer via VPN’s anoniem met elkaar communiceren. Een VPN is een virtueel privénetwerk die je internetverbinding versleutelt waardoor je van online privacy kan genieten.

Toch blijft de Chinese overheid stevig zijn macht uitoefenen op het internet. Zo verdween een influencer nadat hij op zijn stream (een online live-uitzending) een taart in de vorm van een tank liet zien in de aanloop naar de herdenking van de protesten en het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989. Iets wat ontoelaatbaar is voor het Chinese regime en dus moet worden gecensureerd.

(lb)

Meer