WHO ongerust over COVID in Noord-Korea: “We nemen aan dat de situatie verslechtert”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat de uitbraak van het coronavirus in Noord-Korea “erger wordt, niet beter” zoals het regime beweert. “We hebben geen toegang tot de noodzakelijke gegevens.”

In mei rapporteerde Noord-Korea honderdduizenden gevallen van “koorts” kort nadat het land zijn eerste COVID-overlijden bekendmaakte. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kondigde als gevolg een nationale lockdown aan.

Lina Yoon, senior Korea onderzoeker bij Human Rights Watch, vond de bekentenis van het regime dat het virus zich aan het verspreiden was “uiterst verontrustend”. “De meeste Noord-Koreanen zijn chronisch ondervoed en ongevaccineerd, er zijn nauwelijks nog medicijnen in het land en de gezondheidsinfrastructuur is niet in staat om deze pandemie aan te pakken”, zei Yoon aan The Guardian.

Het regime van Kim heeft buitenlandse hulp om de pandemie te helpen bestrijden in het verleden afgewezen. In 2021 kreeg hij twee miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin aangeboden, maar dit voorstel werd afgewezen. Drie miljoen doses van het Chinese vaccin Sinovac werden ook geblokkeerd. Kim zou de pandemie op zijn eigen manier aanpakken.

En dat gaat heel goed, volgens de dictator. “De pandemische situatie is volledig onder controle”, zei het regime eind mei.

Wereldwijde gevolgen

Maar Michael Ryan, directeur van het WHO Health Emergency Programma, trekt die claim in twijfel. “We gaan ervan uit dat de situatie verslechtert in plaats van verbetert”, zei hij tijdens een briefing aan de pers, geciteerd door persagentschap AFP.

“Op dit moment zijn we niet in staat om een adequate risicobeoordeling te maken van de situatie ter plaatse,” zei hij. “Het is heel, heel moeilijk om de wereld een goede analyse te geven als we geen toegang hebben tot de noodzakelijke gegevens.”

De WHO neemt wel aan dat de Noord-Koreaanse bevolking grotendeels niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. De organisatie is dan ook bezorgd over het fragiele gezondheidssysteem van het land en zijn bekwaamheid om de zeer infectieuze Omicron-variant van het virus het hoofd te bieden.

Volgens Ryan heeft de WHO meerdere malen technische bijstand en medische voorraden aangeboden aan Noord-Korea, maar tevergeefs. “We willen echt oproepen tot een meer open aanpak, zodat we de mensen in Noord-Korea te hulp kunnen komen.”

Ryan zei dat de WHO in ieder geval wel samenwerkt met buurlanden als China en Zuid-Korea om meer te weten te komen over de situatie in Noord-Korea. De epidemie daar zou volgens hem mogelijk wereldwijde gevolgen kunnen hebben.

(mah)

Meer