Nieuwe uitbraak in Vietnam na bijna twee maanden zonder corona

In Vietnam is voor het eerst in bijna twee maanden het coronavirus uitgebroken. Het land meldt meer dan 80 nieuwe gevallen en test massaal om de verdere verspreiding van het coronavirus in te perken. 

De nieuwe besmettingen werden vastgesteld in het noorden van Vietnam, waar één cluster werd bevestigd als besmettingen met de Britse variant van het coronavirus.

Met de 80 nieuwe besmettingen vestigt het dichtbevolkte buurland van China een nieuw dagrecord. Daarvoor waren er in Vietnam in totaal iets meer dan 1500 gevallen geregistreerd en slechts 35 sterfgevallen.

‘Gecompliceerder en ernstiger’

De uitbraak in de provincies Hai Duong en Quang Ninh is ‘gecompliceerder en ernstiger’ dan alles waarmee Vietnam ooit te maken heeft gehad, waarschuwt vicepremier Vu Duc Dam. ‘We streven ernaar de uitbraak te isoleren en te bestrijden om de verspreiding zo snel mogelijk te voorkomen.’

In de provincie Hai Duong zouden de besmettingen wellicht gelinkt zijn aan een fabrieksarbeidster die positief testte op Covid-19 toen ze in de Japanse stad Osaka aankwam. Het zou gaan om de Britse variant.

Snel handelen

De regering handelt snel om de clusters te isoleren. De stad waar de vrouw werkte, is al afgesloten en medische hulpverleners reppen zich om tienduizenden mensen in het gebied te testen.

In de provincie Quang Ninh, dat aan China grenst en waar zich de bekende Halong Bay bevindt, is een besmetting vastgesteld bij een medewerker van de luchthaven Van Don, waar internationale passagiers aankomen voordat ze in verplichte quarantaine moeten. Ook de luchthaven is nu gesloten en wagens mogen de provincie niet in of uit.

De laatste keer dat Vietnam een coronageval registreerde was in december. Het eerdere succes van het Vietnamese beleid om de pandemie onder controle te houden, kan grotendeels worden toegeschreven aan de massale quarantaines, uitgebreide contactopsporing en strenge controles op verplaatsingen in het land.

Lees ook: Coronavirus: alle cijfers blijven stijgen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20