Nieuwe tool helpt je berekenen hoe groot de perfecte waterput moet zijn voor jouw gezinssituatie

De opwarming van de aarde dwingt ons onder meer om ons waterverbruik onder de loep te nemen. Specialisten roepen om waterputten te installeren. Daardoor worden gezinnen meer zelfvoorzienend en moeten ze minder terugvallen op drinkwater om bijvoorbeeld de wagen te kuisen. Dankzij een nieuwe tool kan je nagaan hoe groot een waterput moet zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Jaarlijks valt er ongeveer 800 liter regenwater per vierkante meter in Vlaanderen. Het merendeel daarvan stroomt gewoon weg. Nochtans kan dat water van pas komen voor gezinnen. Een gemiddeld huishouden verbruikt namelijk zo’n 114 liter water per dag. 79 liter kan ingevuld worden met het gebruik van regenwater voor wc, wasmachine, poetsen en tuin.

Hoe dan ook ben je in Vlaanderen verplicht om een waterput installeren bij de constructie van een nieuwbouwwoning (minstens 40 vierkante meter) of bij een verbouwing. Het volume van de regenwaterput moet minstens 5000 liter zijn.

Klimaatopwarming

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zijn dergelijke maatregelen nodig nu het klimaat aan het opwarmen is. “We staan voor een nieuwe realiteit in Vlaanderen waar extreme regenval en langdurige droogte elkaar afwisselen. Bij die nieuwe realiteit horen ook nieuwe gewoontes, zoals een regenwaterput”, klinkt het. “We willen zoveel mogelijk Vlamingen aansporen om het regenwater op te vangen in een regenwaterput als het hevig regent om ervan te profiteren, ook wanneer het lange tijd droog blijft. Daarbij wint onze omgeving en onze portemonnee.”

“Mochten we er in slagen om een deel van het water te recupereren dat nu rechtstreeks wegvloeit naar rivieren en de zee, dan kunnen we de huidige situatie omdraaien”, voegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), eraan toe.

Daarom heeft de Vlaamse overheid een nieuwe tool gelanceerd op de site groenblauwpeil.be. Op basis daarvan kan je nagaan welke grootte een waterput moet hebben voor jouw persoonlijke situatie. Er wordt onder meer gekeken naar het type woning dat je bezit en naar de samenstelling van je gezin.

In welke mate kan je terugvallen op regenwater?

Volgens de VCB is een modaal dak van 100 vierkante meter voldoende om genoeg regenwater op te vangen voor het volledige jaarlijkse waterverbruik van een huishouden tot 3 personen. De confederatie geeft enkele cijfervoorbeelden om aan te tonen in welke mate een gezin kan terugvallen op regenwater.

 • Gezinswoning met drie personen en een hellend dak van 100 vierkante meter waarvan het water naar de waterput stroomt.
  • Het water wordt gebruikt voor wc, wasmachine, poetsen en het onderhoud van een tuin van 30 vierkante meter.
  • In zo’n geval is een put van 5.000 liter voldoende.
  • De jaarlijkse besparing loopt op tot 37.000 liter per jaar.
  • 95 procent van de waterbehoefte kan in dit voorbeeld met regenwater worden ingevuld.
 • Gezinswoning met twee personen en een hellend dak van 100 vierkante meter waarvan het water naar de waterput stroomt.
  • Het water wordt gebruikt voor wc, wasmachine, poetsen en het onderhoud van een tuin van 100 vierkante meter.
  • In zo’n geval is een put van 6.000 liter voldoende.
  • De jaarlijkse besparing loopt op tot 33.000 liter per jaar.
  • 92 procent van de waterbehoefte kan in dit voorbeeld met regenwater worden ingevuld.

Via groenblauwpeil.be kan je overigens ook nagaan hoe klimaatbestendig je woning is. Die tool geeft je ook enkele tips om die score te verhogen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20