Nieuwe streamingreus in de maak: welke kanalen komen bij elkaar?

De megadeal tussen het Amerikaanse telecomconcern AT&T en Discovery opent de weg naar een derde streamingreus, naast Netflix en Disney+. De kaskrakers van HBO worden daarbij aangevuld met de sport- en documentairekanalen van Discovery.

De wereldwijde streamingsector wordt momenteel gedomineerd door Netflix (ruim 200 miljoen abonnees) en Disney+ (ruim 100 miljoen abonnees). HBO en HBO Max, samen goed voor 64 miljoen abonnees, volgen op enige afstand. Met de zopas aangekondigde samensmelting tussen AT&T’s divisie WarnerMedia, waartoe HBO behoort, met het kleinere Discovery, dat goed is voor 15 miljoen streaming-abonnees, wordt de basis gelegd voor een nieuwe streaminggigant die het wereldwijde marktleiderschap kan ambiëren.

Dit zijn enkele bekende kanalen en mediamerken die WarnerMedia inbrengt:

  • HBO en HBO Max (met topseries als Game of Thrones, Friends of Sex and the City)
  • Warner Bros.
  • CNN
  • Harry Potter
  • DC Comics

Discovery is onder meer bekend van:

  • Discovery Channel
  • Animal Planet
  • Oprah Winfrey Network (OWN)
  • Eurosport

Dat leidt tot de volgende portfolio waaruit de nieuwe streamingreus kan plukken:

De portfolio van het fusiebedrijf – bron: AT&T

HBO Max naar Europa?

‘We hebben de meest gedifferentieerde contentportfolio ter wereld’, zeggen de fuserende bedrijven. Een belangrijk verschil met Netflix en Disney+ is het grotere aanbod aan nieuws- en sportkanalen en een vaste stroom aan non-fictie-programma’s via Discovery. ‘We gaan een nieuwe wereldwijde leider in entertainment bouwen, met nieuws en sport erbovenop’, verklaarde David Zaslav, de CEO van Discovery die de nieuwe streamingreus gaat leiden.

Op korte termijn wordt het uitkijken of en wanneer HBO Max naar Europese landen als België komt. Nu deze deal rond is, stelt Zaslav alvast een versnelling van de wereldwijde uitrol van die streamingdienst in het vooruitzicht. Bekende HBO-reeksen zijn bij ons momenteel te zien via een contract van HBO Max met Streamz, het streamingplatform van Telenet en DPG Media.

Op middellange termijn komt er wellicht een nieuwe wereldwijde streamingreus, die niet alleen entertainment, maar ook realtime nieuws (CNN) en sport gaat aanbieden.


Meer