Nieuwe interesse voor onderzeese gaspijpleiding tussen Israël en Cyprus

De aanleg van een gaspijpleiding tussen Israël en Cyprus zou tot perfect de mogelijkheden kunnen behoren indien een recente ontdekking van het Griekse bedrijf Energean in de Israëlische territoriale wateren evenveel voorraden zou opleveren dan bij de eerste verkenningen werd vooropgesteld. Dat heeft Charles Ellinas, specialist olie en gas bij het Global Energy Center van de Atlantic Council, gezegd.

Ellinas benadrukte daarbij dat de vondst van Energean in het Israëlische gasveld Athena het geloof in het potentieel van het gebied opnieuw heeft aangewakkerd.

Nieuw voorstel

Er wordt al langer gesproken over de mogelijke aanleg van een onderzeese pijpleiding voor het transport van gas uit Israëlische offshore velden naar Cyprus. Vier jaar geleden deed Energean al een voorstel om Cyprus vanuit Israël met gas te bevoorraden. Dat plan werd toen echter afgewezen, waarbij Cyprus te kennen gaf zelf voorraden vloeibaar gemaakt aardgas te zullen aanvoeren.

“Door de ontdekking van nieuwe voorraden in Israël, de snelle evoluties op de wereldwijde energiemarkten en de zoektocht van Europa naar alternatieven voor Russische gasvoorraden, heeft Energean echter aangemoedigd om een nieuw voorstel te lanceren”, beklemtoonde Ellinas.

Energean had vorige maand tijdens een ontmoeting met de ministers van energie van Griekenland, Cyprus en Israël voorgesteld om het vergassingsplatform Hilli Episeyo naar Cyprus te brengen. De Hilli Episeyo, eigendom van het Noorse bedrijf Golar, ligt momenteel in Kameroen.

Het Griekse bedrijf zou de Hilli Episeyo eventueel willen overbrengen naar de Cypriotische havenstad Vasiliko. Het platform zou daar bevoorraad kunnen worden door een pijplijn die gas vanuit Israël zou aanbrengen.

Investering

Die voorraden zouden door de Hilli Episeyo vloeibaar worden gemaakt en verder naar het Europese vasteland kunnen worden geëxporteerd. Daarbij zou ook worden samengewerkt met Vitol, dat in Vasiliko een park gastanks uitbaat. Vitol zou interesse hebben getoond om al het gas te kopen dat door de Hilli Episeyo wordt geproduceerd.

Volgens Energean zou de aanleg van de pijpleiding maximaal twee jaar in beslag nemen. Met de bouw zou een investering van 1,5 miljard dollar, gedragen door de deelnemende ondernemingen, zijn gemoeid. “Indien er voldoende voorraden kunnen worden gegarandeerd, lijkt niets de realisatie van het project in de weg te staan”, betoogde Energean.

“Ook de infrastructuur is beschikbaar, terwijl nu al klanten kunnen worden geïdentificeerd.” Ook de timing is volgens de analisten ideaal. Het contract van de Hilli Episeyo in Kameroen loopt immers over vier jaar af. Op dat ogenblik zou Energeon met de exploitatie van de gasvelden in Israël van start kunnen gaan.

Cyprus zou met onderzeese pijpleiding van 200 kilometer met de offshore gasvelden van Israël worden verbonden. De pijpleiding zou 4 miljard kubieke meter gas per jaar kunnen aanvoeren. De Hilli Episeyo heeft een capaciteit van 3,3 miljard kubieke meter per jaar en beantwoordt daarmee perfect aan de volumes die Energean zou willen verwerken.

(lb)

Meer