DoorDash, de Amerikaanse maaltijdkoerier die zich door zijn hoge waardering tot reddende engel van de Japanse investeerder Softbank ontpopte, heeft een proces aan zijn been.
Karl Racine, de procureur-generaal van het Amerikaanse district Columbia (DC), dagvaardt het bedrijf voor zijn fooienbeleid. Dat is intussen aangepast, maar in het verleden hield DoorDash de fooien in essentie bij.
Het werkte zo: per bestelling betaalde DoorDash een bepaalde som aan een koerier. Als die koerier dan een fooi kreeg, ging dat bedrag naar DoorDash en betaalde het bedrijf minder aan de koerier.
Miljoenen dollars
De maatregel was in voege tussen juli 2017 en september 2019. In die periode betaalden de inwoners van DC alleen al ‘miljoenen dollars aan fooien die gebruikt werden als subsidie voor het loon van de Dashers’, zoals DoorDash zijn koeriers noemt. Racine noemt het een misleidende maatregel.
DoorDash zegt dat het altijd transparant is geweest over zijn model en gaat niet akkoord met de dagvaarding.
In augustus, nadat enkele kranten over het beleid hadden geschreven, veranderde DoorDash zijn beleid. Sindsdien krijgt elke Dasher tot 10 dollar per rit – afhankelijk van de duur, afstand en aantrekkelijkheid van de levering – en komen de fooien erbovenop.
Kapitaalronde
Het nieuws zou roet in het eten kunnen strooien van Softbank. De Japanse investeringsfirma was na de WeWork-flop op zoek naar een nieuwe sterkhouder en had zijn hoop gevestigd op DoorDash. Dat haalde vorige week 100 miljoen dollar op, wat zijn waardering op 13 miljard brengt.
Volgens bronnen van het persagentschap Bloomberg plant de maaltijdkoerier binnenkort een beursgang, waar Softbank aan zou kunnen verdienen. Maar mogelijk haken beleggers af door de slechte reclame.
Maandag raakte bekend dat Softbank een techgigant van 30 miljard dollar wil oprichten om de concurrentie met Amerikaanse techbedrijven aan te gaan.