Nieuwe handelsaanval op China: VS verbannen grootste Chinese operator van hun grondgebied

De Amerikaanse regelgevende instantie voor communicatie heeft zojuist besloten de vergunning van China Telecom in de Verenigde Staten in te trekken. Washington verdenkt de Chinese exploitant ervan een bedreiging te vormen voor de nationale veiligheid vanwege zijn banden met Peking. Deze beschuldigingen doen denken aan de zaak Huawei.

Binnen 60 dagen zal China Telecom America zijn diensten in de Verenigde Staten moeten stopzetten, na een besluit van de Federal Communications Commission (FCC). Het bedrijf was al 20 jaar actief in de VS. Deze aankondiging heeft uiteraard geleid tot een daling van de aandelenkoers van het Chinese bedrijf, zowel op de Amerikaanse als op de Hongkongse beurzen.

De FCC rechtvaardigde haar besluit door te stellen dat China Telecom “onderhevig is aan de exploitatie, invloed en controle van de Chinese regering en zeer vatbaar is voor dwang om te voldoen aan de verzoeken van de Chinese regering. De nauwe banden met Peking “brengen aanzienlijke risico’s met zich mee voor de nationale veiligheid (van de VS) en de rechtshandhaving, omdat het niet alleen China Telecom, maar ook de Chinese regering de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot Amerikaanse communicatie, deze op te slaan, te verstoren en/of te routeren”, meldt The Guardian.

De grootste exploitant van China heeft uiteraard niet nagelaten te reageren op het besluit van de FCC en zei dat het “teleurgesteld” was. China Telecom America is van plan alle beschikbare middelen aan te wenden om het besluit tegen te gaan, terwijl het de dienstverlening aan zijn klanten blijft voortzetten.

Handelsoorlog

Het geval van China Telecom Amerika is niet uniek. Al in 2019, toen Donald Trump het nog voor het zeggen had in de Verenigde Staten, werd Huawei verboden om zijn producten op Amerikaans grondgebied te verkopen, alsook om samen te werken met Amerikaanse bedrijven, wegens verdenkingen van spionage namens Peking. Sindsdien is de Chinese fabrikant niet langer welkom in de VS wegens redenen van nationale veiligheid, ondanks het feit dat de Amerikanen geen harde bewijzen hebben aangevoerd.

Dit heeft hen er echter niet van weerhouden andere Chinese bedrijven te verbieden, waaronder China Mobile, een ander Chinees telecombedrijf in staatsbezit, maar ook ZTE, een fabrikant van apparatuur. De FCC heeft ook andere Chinese bedrijven in het vizier genomen. Die heeft laten weten dat het overweegt een verbod in te stellen tegen drie andere ondernemingen die in handen zijn van Peking: China Unicom America, Pacific Networks Corp en ComNet (USA) LLC.

Voorlopig heeft het Aziatische land nog niet gereageerd op het besluit van de VS, maar dat zal spoedig gebeuren. Deze nieuwe handelsaanval van de VS zal de al gespannen betrekkingen tussen de VS en China er waarschijnlijk niet beter op maken.

(NS, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20