Nieuwe Duitse coalitie wil op de creatie van Verenigde Staten van Europa aansturen

Met Annalena Baerbock als Duits minister van Buitenlandse Zaken, mag verwacht worden dat het land op een meer federale structuur voor de Europese Unie zal aansturen. Baerbock, lijstaanvoerder van Die Grünen, is immers een overtuigd eurofiel en zal wellicht een buitenlands beleid nastreven dat kan worden omschreven als een blauwdruk voor een Verenigde Staten van Europa.

De regering van toekomstig Duits bondskanselier Olaf Scholz heeft al opgeroepen om de verdragen van de Europese Unie te herschrijven om een federale Europese staat te creëren.

Echte macht

In het regeerakkoord wordt immers opgeroepen het Europees Parlement echte macht te geven en een federale minister van Buitenlandse Zaken te benoemen om de Europese Unie op wereldniveau te vertegenwoordigen.

“Een sterk Duits buitenlands beleid kan alleen een Europees beleid zijn“, zei Baerbock in haar eerste verklaring nadat ze als minister van Buitenlandse Zaken in de nieuwe regering was bevestigd.

De hervormingen die de regering van Scholz op Europees vlak wil doorvoeren, hebben de unanieme steun van de lidstaten van de Europese Unie, maar dat lijkt in het huidige klimaat moeilijk haalbaar

Annalena Baerbock is een overtuigde eurofiel die bij de Duitse verkiezingen in september door Die Grünen als kandidaat-kanselier naar voor werd geschoven.

Financiële knelpunten

Haar partij heeft zich in Duitsland altijd de grootste voorstander van de Europese Unie getoond. Maar in dat beleid zal ze ook de steun van haar coalitiepartners – de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) en de Freie Demokratische Partei (FDP) – nodig.

“Duitsland moet een signaal afgeven in welke richting men de Europese Unie wil zien evolueren,” betoogde de sociaal-democraat Udo Bullmann alvast. Financiële knelpunten kunnen echter een struikelblok vormen.

Vooral de FDP wil geen overeenkomsten die de Duitse belastingbetaler zouden kunnen doen opdraaien voor de schulden van meer verkwistende lidstaten van de Europese Unie.

Christian Lindner, de leider van de partij, is in de nieuwe regering benoemd tot minister van Financiën en zal over dergelijke stappen waarschijnlijk zijn veto uitspreken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20