Nieuwe COVID-variant alweer besmettelijker dan de vorige?

De nieuwe variant van het coronavirus, XE genaamd, is 10 procent besmettelijker dan de huidige dominante variant Omikron BA.2. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sinds 19 januari gaat er een nieuwe variant van het coronavirus rond in het VK. Het gaat om een mutatie van de BA.1- en BA.2-Omikron-varianten, waaruit een zogenaamde recombinant, XE, uit ontstaan is.

Volgens de het Britse gezondheidsagentschap UKHSA (UK Health Security Agency) zijn in Engeland ten minste 637 gevallen van XE vastgesteld. Het grootste aantal gevallen werd gemeld in Oost-Engeland, waaronder Londen.

De Omikron-variant BA.2 blijft echter dominant, in het VK maar ook in België. In ons land was eind maart meer dan 80 procent van de besmettingen met BA.2, volgens cijfers van overheidsinstituut Sciensano.

Sterft “relatief snel” af

Toch zou XE besmettelijker kunnen zijn dan eerdere varianten van het virus. “Vroege schattingen wijzen op een groeivoordeel van de variant van 10 procent ten opzichte van BA.2. Maar deze bevinding moet verder worden bevestigd”, deelde de WHO mee in een verklaring.

Sciensano zegt dat het aantal gevallen van XE in België (nog) te klein is om het groeivoordeel in te schatten.

Volgens professor Susan Hopkins, hoofd van de medische afdeling van de UKHSA, zijn recombinante varianten niet ongewoon en sterven ze “relatief snel” af. “Deze specifieke recombinant, XE, heeft een variabele groeisnelheid laten zien en we kunnen nog niet bevestigen of het een echt groeivoordeel heeft”, zei Hopkins aan de Britse krant The Sun.

“Tot nu toe is er niet genoeg bewijs om conclusies te trekken over overdraagbaarheid, ernst of vaccineffectiviteit bij deze variant.”

(evb)

Meer