Nieuwe Britse regering moet snel handelen om 2030 klimaatdoel te halen

De nieuwe Labourregering heeft maar weinig tijd om Groot-Brittannië weer op de rails te krijgen om zijn ambitieuze klimaatdoelstelling voor 2030 te halen. Volgens de klimaatadviseurs van het land wordt slechts een derde van de vereiste emissiereducties momenteel gedekt door een geloofwaardig plan.

Als onderdeel van de inspanningen om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken, heeft Groot-Brittannië zich tot doel gesteld om de uitstoot tegen 2030 met 68 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De voortgang om dit doel te bereiken is echter ontspoord nadat de vorige conservatieve regering terugkwam op een aantal milieubeleidsmaatregelen.

“De emissiereductiedoelstelling van het land voor 2030 loopt gevaar”, zegt Piers Forster, interim-voorzitter van de Commissie Klimaatverandering. “De nieuwe regering heeft de kans om een koerswijziging door te voeren, maar dat moet wel dringend gebeuren.”

Aanbevelingen voor actie

Om weer op het goede spoor te komen, doet de commissie de volgende aanbevelingen:

  • Afschaffing van heffingen op elektriciteitsrekeningen om de elektrificatie van andere sectoren zoals warmte en transport aan te moedigen.
  • Herstel van de geleidelijke stopzetting van de verkoop van nieuwe auto’s en bestelwagens op fossiele brandstoffen in 2030, die door de vorige regering werd uitgesteld tot 2035.
  • De jaarlijkse offshore windinstallaties verdrievoudigen, de onshore windinstallaties verdubbelen en de zonne-installaties vervijfvoudigen tegen 2030.

Om netto nul emissies te bereiken tegen 2050, heeft Groot-Brittannië het volgende nodig:

  • Bijna 100 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn in 2030 (vergeleken met 16,5 procent nu).
  • 10 procent van de woningen een warmtepomp hebben tegen 2030 (tegenover 1 procent nu)
  • Een aanzienlijke toename van het marktaandeel van nieuwe elektrische voertuigen.

Reactie regering

In slechts één week tijd heeft de nieuwe regering actie ondernomen om de klimaatcrisis aan te pakken:

  • Het verbod op windenergie op land voor 9 jaar geschrapt
  • Nieuwe zonneprojecten goedgekeurd
  • Een Nationaal Welvaartsfonds opgericht om groene investeringen en infrastructuur te betalen

“Deze actie versnelt het behalen van onze doelstellingen,” zei minister van Energie Ed Miliband. “We zetten vaart achter onze missie om van Groot-Brittannië een supermacht op het gebied van schone energie te maken.”

Groot-Brittannië heeft sinds 1990 aanzienlijke vooruitgang geboekt: de uitstoot is gehalveerd, voornamelijk door het uitfaseren van steenkool in de elektriciteitssector. Er moet echter nog meer gebeuren buiten de elektriciteitssector om de klimaatdoelstelling voor 2030 te halen.

Belangrijkste punten

  • De nieuwe Labourregering moet snel handelen om de ambitieuze Britse klimaatdoelstelling voor 2030 te halen.
  • Slechts een derde van de vereiste emissiereducties wordt momenteel gedekt door een geloofwaardig plan.
  • De klimaatveranderingscommissie beveelt aan de heffingen op elektriciteitsrekeningen af te schaffen en het aantal offshore windinstallaties te verhogen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.