Nieuwe app laat je crypto’s minen via een laptop, maar verwacht geen al te grote winsten

Het cryptobedrijf Golem Network heeft een nieuwe app gelanceerd waarmee je crypto’s kunt delven met behulp van een laptop. Al moet je wel een forste investering doen als je een laptop wilt die de app kan draaien. Dat meldt de cryptonieuwssite Cointelegraph.

Golem Network wil met de app Thorg cryptoliefhebbers de mogelijkheid bieden om Ether (ETH) te minen op een laptop met het stuurprogramma van Windows. De app kan ook worden gebruikt op pc’s.

Geen Ether als beloning

Hoe gaat het in zijn werk? De app draait op de achtergrond en maakt gebruik van ongebruikte rekenkracht om de berekeningen te verwerken die nodig zijn om cryptomunten de delven. Dat wordt in de cryptowereld ook wel proof-of-working genoemd. De gebruikers worden weliswaar niet beloond met Ether, maar met GLM, de token van Golem Network.

Het systeem draait op Polygon, een zogenaamde Layer-2-systeem gebouwd op de blockchain Ethereum. Bedoeling van dergelijke lagen is om het netwerk sneller en efficiënter te maken. Dat is ook de reden waarom Golem voor Polygon heeft gekozen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de kosten voor de gebruiker zo binnen de perken houden.

Krachtige laptop

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. De app kan niet zomaar op eender welke laptop gebruikt worden. De grafische kaart in de laptop moet een gpu hebben van minstens 6 gb. Dergelijke specs vind je enkel terug bij grafische kaarten voor gaming laptops en pc’s. Je moet met andere woorden heel wat geld op tafel leggen als je zo’n laptop wilt.

Voorts benadrukt Cointelegraph dat crypto’s delven met de app niet bepaald winstgevend is. Een grafische kaart van 6gb heeft een hashrate, een parameter die aangeeft hoe vaak per seconde mining hardware een hash kan uitvoeren, van ongeveer 26 MH/s. Als we dit en het gemiddelde stroomverbruik van een PC van ongeveer 600 watt in overweging nemen voor een hypothetisch voorbeeld, kan de winst van het mijnen van ETH op een PC ongeveer 0,06 dollar per dag opleveren, of het duurt meer dan twee weken om 1 dollar te verdienen, leren de berekeningen van de cryptosite.

Er zijn echter veel variabelen, zoals de specifieke computerhardware, het stroomverbruik en de elektriciteitskosten, dus dit is slechts een theoretisch voorbeeld en de resultaten kunnen variëren.

Tot slot mogen we niet vergeten dat de prijzen voor grafische kaarten, en dus de laptops, op dit moment de pan uit rijzen als gevolg van het wereldwijde chiptekort. Producenten van grafische kaarten hebben wel al maatregelen genomen om te vermijden dat hun producten gebruikt worden om crypto’s te delven. Nvidia werkt bijvoorbeeld met hashrate limiters. Die specifieke blokkade zorgt ervoor dat de hashrate gevoelig daalt. Dat maakt die kaarten minder aantrekkelijk voor miners. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20