Nieuw corona-epicentrum Brazilië baart grote zorgen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de toegang tot de VS verboden voor wie van Brazilië komt. Brazilië is het meest bevolkte land in Latijns-Amerika en heeft na de VS het hoogste aantal coronabesmettingen ter wereld.

Wie in de voorbije veertien dagen in Brazilië geweest is wordt de toegang tot de VS ontzegd. Een uitzondering is voorzien voor onder meer Amerikaanse burgers en hun echtgenoten. De nieuwe beperkingen voorkomen dat buitenlanders extra besmettingen brengen naar de VS, die inmiddels 97.700 coronadoden tellen.

Nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien zei aan CBS dat hij hoopt dat de maatregel tijdelijk is. ‘Maar omwille van de situatie in Brazilië gaan we alle nodige stappen zetten om het Amerikaanse volk te beschermen.’ Het Witte Huis bekijkt ook de situatie in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Nieuw epicentrum

In Brazilië zijn volgens de officiële cijfers ruim 363.000 mensen besmet met het longvirus, maar experts vrezen dat het om een zware onderschatting gaat. Tot nu toe overleden ruim 22.600 Brazilianen aan de gevolgen van het virus.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep Zuid-Amerika, en op dit moment vooral Brazilië, uit tot het nieuwe epicentrum van de corona-pandemie. ‘We zien het aantal gevallen in veel Zuid-Amerikaanse landen stijgen. De ongerustheid betreft veel van deze landen, maar het zwaarst getroffen is in dit stadium duidelijk Brazilië’, zei WHO-crisimanager Michael Ryan vanuit Genève.

President Jair Bolsonaro minimaliseerde lange tijd de gevaren van het coronavirus en haalde meermaals uit naar de gouverneurs van de meeste deelstaten die inperkingsmaatregelen namen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20