Niet iedereen geniet van lagere registratierechten bij aankoop van een eigen woning: wie glipt tussen de mazen van het net?

De Vlaamse regering kondigde vorige week een verlaging van de registratierechten aan voor wie een eigen woning koopt. Toch kan niet iedereen die zijn eerste of eigen woning koopt genieten van die verlaging.

Waarom is dit belangrijk?

Vanaf 1 januari betaal je slechts 3 procent registratierechten als je een eigen woning koopt. Dat is een halvering van het huidige tarief. De Vlaamse regering wil zo jonge huizenjagers helpen om een eigen woning te kopen. Al kan niet iedereen genieten van die regeling.

De Vlaamse regering heeft de afgelopen jaren al meermaals de registratierechten verlaagd. De meest recente daling kwam er na de afschaffing van de Vlaamse woonbonus. De regering heeft toen beslist om de registratierechten te verlagen van 7 naar 6 procent. Die verlaging was weliswaar onvoldoende om het verlies van het belastingvoordeel te compenseren. Met de verdere verlaging tot 3 procent wil de regering tegemoet komen aan de noden van wie een eigen woning wenst te kopen. Door de oplopende vastgoedprijzen en de strengere kredietvoorwaarden is het voor jongeren allesbehalve eenvoudig om een eerste woning te kopen.

Meeneembaarheid registratierechten verdwijnt

Tegelijk kondigde de Vlaamse premier Jan Jambon tijdens zijn Septemberverklaring aan dat de registratierechten voor wie een tweede woning koopt verhoogd zullen worden van 10 tot 12 procent. Ook de meeneembaarheid van de registratierechten verdwijnt. Dat betekent dat wie zijn huidige woning inruilt voor een andere woning niet langer de betaalde registratierechten bij de eerste aankoop kan aftrekken van de nieuwe aankoop. Op die manier kan er tot maximaal 13.000 euro bespaard worden op de registratierechten. Er komt wel een overgangsperiode tot 2024 waarbij je de keuze krijgt tussen de meeneembaarheid en de verlaagde registratierechten.

John Romain van Immotheker Finotheker laat in een persbericht weten dat de nieuwe regeling niet altijd duidelijk is voor wie een eigen woning verkoopt om een ander te kopen. “Zo’n 15 procent van de kopers bij Immotheker Finotheker bevindt zich in die situatie”, aldus Romain. Immotheker Finotheker berekende daarom het exacte bedrag waarbij de halvering van de registratierechten interessanter wordt dan de meeneembaarheid. Dat bedrag ligt op 433.333 euro. Dus voor alle bedragen onder dat grensbedrag is het lucratiever om voor de meeneembaarheid te kiezen. Ook het nieuwe algemeen tarief van 12 procent kan je nog tot 2024 combineren met de meeneembaarheid.

Slecht nieuws voor wie eigen woning bouwt

Er is weliswaar slecht nieuws voor wie een eigen woning bouwt. In dat geval kan je niet genieten van de verlaagde registratierechten. Integendeel, je valt dan net onder het systeem van de verhoogde registratierechten. Zo moet je op de aankoop van de grond vanaf volgend jaar 12 procent registratierechten betalen in plaats van 10 procent. Op de bouwwerken moet 21 procent btw betaald worden, tenzij het gunstregime voor sloop en heropbouw van toepassing is. In dat geval betaal je 6 procent btw. Hier maakt het dus niet uit of het je eerste of eigen woning is. Nieuwbouwers glippen met andere woorden door de mazen van het net.

Lees ook:

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.