Een digitaal kunstwerk van humanoïde robot Sophia werd donderdag op een veiling verkocht voor 688.888 dollar (584.000 euro) in de vorm van een Non-Fungible Token (NFT). Dergelijke cryptografische kunstwerken zijn de afgelopen weken aan een stevige opmars bezig.
Sophia, die in 2016 het levenslicht zag, maakte haar zelfportret in samenwerking met de 31-jarige Italiaanse digitale kunstenaar Andrea Bonaceto. Die laatste is vooral bekend voor zijn kleurrijke portretten zoals onder andere van Tesla-baas Elon Musk. De robot combineerde elementen uit Bonaceto’s werk, de kunstgeschiedenis en haar eigen creaties.
Het digitale werk genaamd ‘Sophia Instantiation’ komt in de vorm van een MP4-bestand van 12 seconden, dat het schilderproces toont, en het zelfportret van Sophia zelf. Het schilderproces was ‘volledig gebaseerd op beslissingen die zij (Sophia, red.) nam zonder enige menselijke tussenkomst’, volgens Nifty Gateway, de NFT-marktplaats die de verkoop mogelijk maakte.
De robotkunstenaar zelf was tevreden met de verkoop van haar zelfportret. ‘Ik ben zo enthousiast over de reactie van mensen op nieuwe technologieën zoals robotica … en ik ben zo blij om deel uit te maken van deze creativiteiten’, zei ze aan het persagentschap Reuters. De identiteit van de koper werd niet onthuld.
NFT’s: nieuwe hype in cryptoland
Zo’n NFT bestaat uit een digitaal bestand en een uniek digitaal eigendomscertificaat dat gebruikmaakt van blockchaintechnologie ter authenticatie van het werk. De kunstwereld springt op de kar. Eerder deze maand werd een werk van de digitale kunstenaar Beeple de eerste NFT die bij een groot veilinghuis werd verkocht. Zijn werk ‘Everydays: The First 5000 Days’ bracht meer dan 69 miljoen dollar (58 miljoen euro) op.
Ook aan andere online-items worden monsterbedragen uitgegeven. Zo verkocht Jack Dorsey, een van de stichters en huidig topman van Twitter, begin deze week zijn eerste tweet voor 2,9 miljoen dollar (2,4 miljoen euro). ‘Just setting up my twttr’, luidt de tweet die Dorsey in 2006 uitstuurde. (wdm)