NewB rondt kaap van 30 miljoen en mikt op meer

De coöperatieve NewB is erin geslaagd om de 30 miljoen euro te verzamelen die nodig is om een bank te kunnen worden. Dat heeft NewB-topman Tom Olinger woensdag gezegd.

Volgens de website van NewB was woensdagavond iets meer dan 27 miljoen euro effectief overgeschreven, afkomstig van net geen 46.000 investeerders. Maar volgens Olinger zijn er voldoende toezeggingen om zeker te zijn dat de kaap van 30 miljoen euro wordt gehaald.

De geldinzamelingsronde, die iets meer dan een maand duurde, startte vrij traag. Na tien dagen stond de teller nog maar op een miljoen. Maar nadien kwam er een versnelling en woensdag werd de kaap van 30 miljoen euro dus bereikt. Volgens Olinger zijn veel jonge mensen bereid om te investeren.

Hoewel het doel is bereikt, heeft NewB beslist om de geldinzamelingscampagne te verlengen. Tot de teller op 35 miljoen euro staat, met een maximum van 4 december.

ECB beslist over licentie

Tegen maart 2020 zou duidelijk moeten zijn of NewB een banklicentie krijgt van de Europese Centrale Bank (ECB). De aanvraag zit momenteel bij de Nationale Bank van België (NBB). Mochten de bankplannen toch nog mislukken, krijgt iedereen die aan de kapitaalronde deelnam, zijn geld terug, belooft NewB.

Maar indien de Europese goedkeuring een feit wordt, hoopt NewB rond mei de bankactiviteiten te kunnen opstarten, zo blijkt uit het prospectus dat werd opgesteld voor de kapitaalronde. In een eerste fase zou de bank zich alleen op particulieren richten, met zichtrekeningen, spaarrekeningen en leningen op middellange termijn. Nadien zouden gelijkaardige producten volgen voor ngo’s, verenigingen en kleine ondernemingen, en ook beleggingsfondsen.

Rente van 0 procent

Uit het prospectus blijkt ook dat de NewB-spaarrekening niet-gereglementeerd zal zijn. Dat betekent dat ze niet niet verplicht is om 0,11 procent rente uit te keren. De rente zal 0 procent bedragen, zeker tot eind 2024. De zichtrekening zal niet in het rood kunnen gaan. Klanten zullen een bankkaart kunnen krijgen, geld afhalen aan een automaat zou 0,75 euro kosten.

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een ‘ethische en duurzame bank’ te worden. In het businessplan gaat het uit van 108.000 zichtrekeningen tegen eind 2024, en 35.000 spaarrekeningen. Het verwacht de eerste jaren verlieslatend te blijven.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20