Brussel pompt tot 1 miljoen euro in coöperatieve bank NewB

De bank moet 30 miljoen euro zien te vinden om een banklicentie te verkrijgen.

Finance&invest.Brussels, de financiële arm van het Brusselse Gewest, wil tot 1 miljoen euro investeren in de coöperatieve NewB. Die moet tegen 27 november 30 miljoen euro bijeen zien te harken in de hoop daarmee een banklicentie te veroveren en eindelijk haar duurzame bank op te richten.

NewB zoekt het geld bij particulieren en institutionele beleggers.

Finance&invest.Brussels investeert 400.000 euro en wil nog 600.000 euro extra investeren als het doel van 30 miljoen euro niet wordt gehaald tegen 27 november.

‘Investeren in de reële economie en de jobcreatie voor de Brusselaars zijn twee belangrijke doelstellingen van NewB, net als projecten voor zachte mobiliteit of projecten gericht op de energieprestatie van de gebouwen’, zegt Brussels staatssecretaris voor Economische Omschakeling Barbara Trachte (Ecolo). ‘Dit maakt deel uit van de ecologische en solidaire transitie die een van de krachtlijnen van de Gewestelijke Beleidsverklaring is.’

Met het Brusselse geld erbij, zit NewB nu aan minstens 7,5 miljoen euro. Er is dus nog meer dan 20 miljoen nodig. NewB-bestuurder Koen De Vidts is optimistisch. Hij noemt de investering van Finance&invest.Brussels ‘een doorbraak’. ‘De dingen komen in beweging, maar we moeten nog versnellen. We denken dat dit andere professionele investeerders over de streep zal trekken.’

Het geld van de nieuwe kapitaalronde komt op een geblokkeerde rekening bij Belfius terecht. Als er geen 30 miljoen euro wordt gevonden, of als de banklicentie niet wordt toegekend, krijgt iedereen zijn geld terug, verzekert NewB. Pas eind februari of begin maart wordt duidelijk of het lukt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20