NewB lanceert beleggen vanaf 20 euro

De jonge coöperatieve bank NewB lanceert haar eerste beleggingsfondsen. De instapdrempel wordt laag gehouden, op 20 euro.

Het eerste beleggingsvehikel van de duurzame bank heet NewB Invest. Het gaat om een beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Belgisch recht, beter bekend als “bevek”, die vanuit Luxemburg beheerd zal worden en waarvan NewB de verdeler wordt.

De NewB-rekeninghouders zullen kunnen kiezen tussen drie compartimenten met verschillend risicoprofiel: defensief, gebalanceerd en dynamisch. Orcadia Asset Management, het Luxemburgse bedrijf waarachter onder meer de bekende econoom Etienne de Callataÿ schuilt, staat in voor het beheer van de portefeuilles.

ESG

De beleggingsfilosofie is gebaseerd op het sociaal en milieuhandvest van de bank en speelt in op de ESG-trend. ESG of Environmental, Social & Governance is de afkorting die beleggers gebruiken voor criteria als zuinig energieverbruik, goede werkomstandigheden of fair ondernemingsbestuur. De selectie van de activa gebeurt op basis van drie soorten criteria:

  • De investeringen moeten de klimaatverandering helpen tegengaan en bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
  • De wapen-, tabak-, en fossiele brandstoffenindustrie zijn uitgesloten.
  • De gekozen ondernemingen moeten de beste van de klas zijn op het vlak van duurzaamheid.

Weinig coöperanten ook klant

NewB maakte onlangs bekend 300 nieuwe bankklanten per week in te schrijven. Maar een grote meerderheid van de ruim 116.000 coöperanten heeft zich nog niet gemeld: slechts een op de zeven coöperanten is momenteel klant. De jonge bank lanceerde in september een eigen bankkaart.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20