New York heeft zijn eerste legaal verkooppunt voor marihuana

In New York heeft de eerste legale winkel voor de verkoop van recreationele marihuana de deuren geopend. Meer dan een jaar geleden werd de drug in de staat New York gelegaliseerd. In de toekomst worden in de Amerikaanse metropool nog meer verkooppunten van marihuana voorzien.

De legalisering moet de illegale handel in de drug ondermijnen en levert de overheid dankzij een aantal taksen ook inkomsten op. Die zouden worden gebruikt voor maatschappelijke doeleinden.

Waarom is dit belangrijk?

In de Verenigde Staten wordt marihuana steeds meer gelegaliseerd. New York is de tweeëntwintigste staat die tot een volledige legalisatie van de drug is overgegaan. De Amerikaanse federale wetgeving blijft zijn verbod echter handhaven. Dat maakt het voor de verkopers onder moeilijk om toegang te krijgen tot leningen en andere financiële diensten.

Zesendertig vergunningen: De marihuanawinkel bevindt zich in de East Village van New York City en wordt uitgebaat door Housing Works, een organisatie die ondersteuning biedt aan daklozen en aids-patiënten.

 • Housing Works was een van de zesendertig partijen die van de staat New York vorige maand een vergunning kregen op recreationele marihuana in een legale winkel te verkopen.
  • Chris Alexander, directeur van het New York State Office of Cannabis Management, beklemtoonde dat de winkel een onderdeel vormt van een gericht beleid van de staat om een deel van de negatieve gevolgen van de repressieve aanpak van marihuana in het verleden, te corrigeren.
  • Daarom dienen bij de verkooppunten van marihuana personen zijn betrokken die vroeger wegens het gebruik van de drug in contact met justitie zijn gekomen.
   • Alexander wees er daarbij op dat die repressieve aanpak door de overheid ook een raciale ondergrond had.
   • “Het is geen toeval dat vooral Afro-Amerikanen en mensen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond voor het bezit of de verkoop van marihuana in de gevangenis worden opgesloten”, betoogde hij.
 • In de loop van volgend jaar zullen in New York nog meer verkooppunten voor marihuana hun deuren openen.
  • Zij moeten hun producten afnemen bij een van de 280 kwekers die van Kathy Hochul, gouverneur van New York, een vergunning hebben gekregen om legaal marihuana te produceren.
  • Bij Housing Works worden aan de klanten een honderdtal producten van zes merken te koop aangeboden.
  • De prijs van de producten ligt gevoelig hoger dan de tarieven die op de zwarte markt worden gehanteerd, maar de initiatiefnemers wijzen erop dat het legale circuit ook kwaliteitsgaranties aanbiedt.

Zwarte markt

Geen tolerantie voor zwarte markt: Housing Works rekent op een omzet van 1 miljoen dollar per jaar. De staat heft op de verkoop van de drugs een taks van 13,5 procent.

 • De inkomsten uit die heffing zal worden geïnvesteerd in scholen, openbare huisvesting, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg.
  • Eric Adams, de burgemeester van New York, wees erop dat handelaars zonder vergunning niet langer zullen worden getolereerd.
  • De verkopers op de zwarte markt werden inmiddels door de autoriteiten aangemaand hun activiteiten te stoppen. Indien ze toch met hun handel blijven doorgaan, dreigt een vervolging en eventuele sanctie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20