Frankrijk gaat binnenlandse vluchten verbieden die per trein kunnen worden afgelegd in minder dan 2,5 uur. Ook per privévliegtuig van Parijs naar Londen reizen zou binnenkort tot het verleden kunnen horen.
Net nu het land kreunt onder de spoorstakingen verbiedt Frankrijk korteafstandsvluchten

Waarom is dit belangrijk?
Net nu Frankrijk (en vorige week ook België) kreunt onder de stakingen in het spoorvervoer, kondigt de overheid een verbod op korteafstandsvluchten aan tussen grote Franse steden. Die trajecten moeten voortaan per trein of auto worden afgelegd. De luchtvaart is verantwoordelijk voor iets meer dan 2 procent van alle jaarlijkse koolstofemissies wereldwijd. Zakenvliegtuigen dragen slechts 0,04 procent bij aan alle jaarlijkse uitstoot.De essentie: Het besluit volgt op de goedkeuring door de Europese Commissie van de maatregel en maakt deel uit van de Franse klimaatwet uit 2021.
- In een eerste fase geldt het verbod enkel voor trajecten tussen de luchthaven van Orly in Parijs en de steden Nantes, Lyon en Bordeaux.
- Het verbod op korteafstandsvluchten geldt voor drie jaar, waarna het door de Commissie opnieuw moet worden beoordeeld.
- In oktober zullen de EU-ministers van Transport bekijken of ook korteafstandsvluchten tussen lidstaten verboden kunnen worden. Voor die tijd wil de Europese Commissie een studie klaar hebben die de emissieproblematiek van korteafstandsvluchten nog beter in kaart brengt.
Privé-jets, de grote boeman
Onvermijdelijk: Frankrijk wil ook harder gaan optreden tegen het gebruik van privéjets voor korte reizen.
- Volgens de Franse minister van Verkeer Clément Beaune “kan het land niet langer tolereren dat de superrijken privévliegtuigen gebruiken, terwijl de bevolking bezuinigt om de energiecrisis en de klimaatverandering aan te pakken”.
- Uit een rapport van Transport and Environment (T&E), de Europese federatie voor schoon vervoer, blijkt dat privé-jets per passagierskilometer tot 14 keer vervuilender zijn dan commerciële vluchten, en 50 keer meer dan treinen.
- Maar de kans dat Frankrijk een totaalverbod op privéjets zal uitvaardigen is zo goed als onbestaande , “gezien hun belangrijke rol in de economie”, aldus dezelfde minister Beaune.
Privé-jets: 0,04 procent van de jaarlijkse uitstoot

De feiten: Volgens recente luchtvaartgegevens heeft Frankrijk het hoogste aantal privéjets in Europa, met frequente vluchten naar Parijs en de Franse Rivièra.
- Een tiende van alle vluchten in Frankrijk in 2019 waren met privéjets, blijkt uit onderzoek van T&E, waarbij de helft minder dan 500 km aflegde.
- Toch lijkt het hier vooral dat populistische politici spijkers op laag water zoeken. De luchtvaart draagt iets meer dan 2 procent van alle jaarlijkse koolstofemissies wereldwijd. Zakenvliegtuigen dragen slechts 0,04 procent bij aan alle jaarlijkse uitstoot.
- Zware belastingen en beperkingen zijn de meest waarschijnlijke maatregelen die zullen worden ingevoerd.
- Bedrijven zouden ook gedwongen kunnen worden details te publiceren over hun gebruik van bedrijfsvliegtuigen, voor meer transparantie.