“Net als het begin van de internetzeepbel”: ook de cryptowereld verwacht nog duizenden crashes

Te veel digitale munten, te veel blockchains: vertegenwoordigers van de cryptowereld verwachten nog veel meer instortingen na de recente crash van de stablecoin TerraUSD. Maar voor hen is dit geen slechte zaak. “Het is een natuurlijke evolutie”, klinkt het.

De ineenstorting van de TerraUSD stablecoin en Luna, het daaraan gekoppelde token, zal waarschijnlijk nog opgevolgd worden door andere crashes. Experts verwachten dat nog duizenden andere cryptomunten en blockchains zullen ineenstorten.

De wereld telt voldoende grote namen die kritsch naar de cryptomarkt kijken: Bill Gates, Warren Buffett, Christine Lagarde.. Meer dan eens hebben ze al een onheilspellende voorspelling over de crypto’s gedaan, maar deze keer komen de waarschuwingen van de vertegenwoordigers van blockchainplatforms zelf, volgens een CNBC-onderzoek.

Onkruid verwijderen

De verwachte crash is weliswaar geen slechte zaak, volgens die vertegenwoordigers: “Een van de effecten van wat we hebben gezien met het Terra-probleem is dat we in een fase zijn beland waarin er veel te veel blockchains zijn, te veel tokens. En dat brengt gebruikers in verwarring. En het brengt ook bepaalde risico’s voor de gebruikers met zich mee,” legt Bertrand Perez, CEO van Web3 Foundation, uit.

De sector zou zich namelijk kunnen ontdoen van de slechte actoren en op lange termijn op een gezonde manier kunnen groeien. “Net als in de begindagen van het internet had je veel dotcom-bedrijven en veel van hen waren oplichters en boden geen waarde, maar die zijn intussen verdwenen. En nu hebben we een aantal zeer nuttige en legitieme bedrijven,” vervolgt Perez.

Ruim 19.000 cryptomunten… en binnenkort nog een handjevol?

Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, verwacht dat slechts een “klein aantal” tokens zal overleven in de toekomst, van de ongeveer 19.000 die vandaag bestaan. “Ik denk dat het betwistbaar is of we vandaag al dan niet 19.000 nieuwe munteenheden nodig hebben. In de fiatwereld zijn er misschien 180 munteenheden,” vergelijkt hij.

Brett Harrison, CEO van het cryptohandelsplatform FTX U.S verwacht dat er ook veel blockchains zullen verdwijnen. Vandaag bestaan er zo’n honderdtal. “Als je nadenkt over blockchains… er zullen waarschijnlijk geen honderden verschillende blockchains bestaan in 10 jaar, ik denk dat er een paar duidelijke winnaars zullen zijn voor verschillende soorten toepassingen. De markt zal daar mettertijd voor zorgen”, klinkt het. Het is weliswaar koffiedik kijken wie de winnaars zullen zijn van deze grote verandering.

(ns/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20