Nergens in de wereld verbruikt de automobilist meer benzine dan in Londen

Londen blijft de stad met de grootste verkeerscongestie in de hele wereld. Een autobestuurder heeft in het centrum van de Britse metropool immers gemiddeld 42,5 minuten nodig om een afstand van tien  kilometer af te leggen. Dat blijkt uit een rapport van navigatiespecialist TomTom, gebaseerd op een analyse van de data van 600 miljoen mobiele applicaties die door autobestuurders het voorbije jaar in vijftig wereldsteden werden gebruikt.

In Londen is de verkeerscongestie volgens TomTom beduidend zwaarder dan in andere wereldsteden. Daarbij wordt opgemerkt dat autobestuurders in Parijs slechts 32 minuten nodig hebben om een afstand van tien kilometer te overbruggen. In Los Angeles daalt dat cijfer verder tot 25 minuten.

Op de tweede plaats eindigden de Roemeense hoofdstad Boekarest en de Ierse stad Dublin, waar voor een afstand van tien kilometer ruim 36 minuten nodig was.

Brandstofverbruik

Door die lange reistijden voert Londen ook de ranglijst van het brandstofverbruik aan. Er was 1,47 liter benzine of 1,27 liter diesel nodig om een traject van amper tien mijl door de Britse hoofdstad af te leggen. Dat betekende een stijging met 2,5 procent tegenover het jaar voordien.

“De aanhoudende treinstakingen hebben de verkeersopstoppingen in Londen sterk beïnvloed”, verduidelijkt Andy Marchant, verkeersdeskundige bij TomTom. “Bij gebrek aan treindiensten kozen veel forenzen voor de auto om zich door de stad te verplaatsen.”

De brandstofprijzen in het Verenigd Koninkrijk betekenen ook dat Londenaren 1,79 pond betalen om met de auto een afstand van tien kilometer af te leggen. “Op geen enkele plek in de wereld moet de automobilist een dergelijk hoog bedrag betalen om een traject door het stadscentrum af te leggen”, stippen de onderzoekers nog aan.

Op de tweede plaats staat Athene met een bedrag van 1,66 pond, gevolgd door Oslo met 1,64 pond. De goedkoopste locaties bevinden zich daarentegen in de Verenigde Staten. In Knoxville (Tennessee) moet met een bedrag van amper 0,55 pond rekening worden gehouden, gevolgd door Atlanta (Georgia) met 0,61 pond.

Met een toename van het brandstofverbruik, dat tijdens de spits in Londen met 33 procent oploopt, stijgt ook de uitstoot. Een forens die vijf dagen per week in Londen een afstand van tien kilometer tussen zijn woning en zijn werkplek af te leggen, stoot tijdens de spits 272 kilogram extra koolstofdioxide uit. Zijn totale uitstoot tijdens die verplaatsingen bedraagt daardoor 1.094 kilogram koolstofdioxide.

Dat is beduidend hoger dan in andere Britse steden. In Bristol daalt die uitstoot tot 933 kilogram, gevolgd door Edinburgh (862 kilogram), in Manchester (850 kilogram) en in Cardiff (763 kilogram). Bovendien bleek dat het verbruik van diesel en benzine per gereden kilometer in zestien van de vijfentwintig Britse steden vorig jaar is toegenomen ten opzichte van het jaar voordien..

“De enorme hoeveelheid langzaam rijdend verkeer in de Britse steden, in combinatie met de verouderde wegeninfrastructuur van het Verenigd Koninkrijk, heeft een aanzienlijke impact op de emissies van het transport”, beklemtoont Marchand. “Een beter verkeersbeheer op basis van real-time gegevens is nodig om leefbare verkeersstromen en een efficiënt gebruik van de stedelijke infrastructuur te garanderen.”

Verkeersarme wijken

Het Londense wegennet staat bekend als een van de meest overbelaste verkeersnetwerken in de wereld. Om het probleem aan te pakken heeft de Britse regering tijdens de coronapandemie het concept van de verkeersarme wijken ingevoerd.

Deze gebieden worden beschermd door een reeks maatregelen, zoals fysieke barrières, om automobilisten tegen te houden. De ingrepen, zoals grote grote dozen gevuld met bloemen, waren bedoeld om de uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit in de Londense woonwijken te verbeteren, maar hebben gemengde reacties gekregen.

Voorstanders vinden dat de invoering van het concept het veel aangenamer maakt om binnen de zone te wandelen of te fietsen, omdat het overgrote deel van het verkeer niet in het gebied mag komen. Anderen wijzen er echter op dat de maatregel daarentegen de verkeersdrukte verzwaart. Chauffeurs worden immers gedwongen een omweg te maken om rond de zones te rijden.

Volgens critici is de maatregel louter een nieuwe manier om automobilisten te beboeten. Een test in Kennington in het zuiden van Londen wees uit dat een fietser slechts acht minuten nodig had om een traject van 1,3 mijl door een verkeersarme wijk te maken. Een auto deed over de reis tussen het vertrekpunt en de bestemming een tijdsbestek van bijna veertig minuten nodig.