Londen blijft stad met zwaarste congestie ter wereld

Nergens in de wereld bestaat er een metropool die zwaarder voor verkeerscongestie wordt getroffen dan de Britse hoofdstad Londen. Het voorbije jaar stonden automobilisten in Londen gemiddeld 156 uur in de file. Dat blijkt uit een rapport van consulent Inrix, gespecialiseerd in de verwerking van verkeersinformatie, gebaseerd op data van duizend steden in vijftig verschillende landen.

Londen is voor het tweede jaar op rij de stad die met de grootste congestie van de hele wereld wordt geconfronteerd. De Britse hoofdstad gaat in de rangschikking van Inrix de Amerikaanse stad Chicago (155 uur files) vooraf. Daarna volgen Parijs (138 uur), Boston (134 uur) en New York (117 uur).

Tijdverlies nog toegenomen

Opgemerkt wordt dat autobestuurders in Londen inmiddels door files een groter tijdverlies lijden dan voor de uitbraak van de coronapandemie. Daarbij wordt gewag gemaakt van een stijging met 5 procent tegenover vier jaar geleden. De onderzoekers ontdekten ook dat de vijf meest overbelaste wegen in het Verenigd Koninkrijk in Londen liggen.

De corridor met de meeste files was de A219 in zuidelijke richting van Fulham naar Morden – een belangrijke route vanuit de Britse hoofdstad – waarop automobilisten vorig jaar gemiddeld 47 uur verloren. Dit was deels te wijten aan vertragingen door de sluiting van de Hammersmith Bridge voor gemotoriseerd verkeer.

Over het hele grondgebied van het Verenigd Koninkrijk raakte de gemiddelde automobilist door files vorig jaar tachtig uur kwijt. Dat is een stijging met zeven uur ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, is er een daling met vijfendertig uur. 

Verder werd opgetekend dat gemiddelde Londense automobilist vorig jaar door de files een extra kost van 1.377 pond heeft moeten registreren, tegenover 707 pond voor het hele Britse grondgebied. De gemiddelde forens diende daarbij 212 pond extra kosten voor het tanken van zijn voertuig te voorzien, tegenover 122 pond extra voor het hele Britse territorium.

Economische schade

Verder werd nog opgemerkt dat in negenenzeventig van de honderdentien stedelijke gebieden in het Verenigd Koninkrijk het voorbije jaar is toegenomen. Londen wordt in de Britse congestielijst gevolgd door Bristol, Manchester, Birmingham en Belfast.

“Het is verheugend te bemerken dat het burgerlijke en commerciële leven na de coronacrisis weer normale vormen aanneemt, maar helaas moet worden vastgesteld dat ook de congestie opnieuw dichter nadert op de niveaus die voor de uitbraak van de pandemie werden opgetekend of die grenzen zelfs overschrijdt”, voert onderzoeksleider Bob Pishue aan.

“We moeten de filevorming beheersen en tegelijkertijd de mobiliteit en toegankelijkheid van de steden verbeteren om te voorkomen dat de congestie het economisch herstel schaadt en de levenskwaliteit van pendelaars en inwoners aantast.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20