Nee, Google stopt niet met Gmail: dit is er aan de hand

Een bizar gerucht op X, het vroegere Twitter, heeft voor heel wat chaos gezorgd. Daar beweerden veel mensen namelijk ineens dat Google van plan was om op 1 augustus te stoppen met Gmail. Daar is uiteraard niets van aan. Wel verdwijnt de mogelijkheid om Gmail in het basic HTML te bekijken, een functie die maar heel weinig mensen nog gebruiken.

In het nieuws: “Na jarenlang miljoenen mensen te connecteren, komt er een einde aan de reis van Gmail. Vanaf 1 augustus 2024 zal Gmail officieel eindigen. Vanaf die datum ondersteunt Gmail niet langer het versturen, ontvangen en opslaan van e-mails”, viel donderdag bij heel wat mensen te lezen in een virale screenshot op X. Geen paniek, want het gaat hier wel degelijk een vals bericht.

  • Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, heeft Google ondertussen zelf op X laten weten dat Gmail blijft bestaan.
  • Dat één simpele post op X bij zoveel mensen voor verwarring zorgt, is nog maar eens een bewijs hoe eenvoudig het is om fake news te verspreiden. Sinds Elon Musk besloten heeft om blauwe vinkjes eenvoudig te koop aan te bieden, kan iedereen op X namelijk geverifieerd worden en is er geen eenvoudige manier om te achterhalen of iemand een betrouwbare bron is of niet.

HTML

Dat het valse gerucht over het verdwijnen van Gmail zo snel kon verspreiden, heeft mogelijk iets te maken met het feit dat Google wel degelijk één specifieke feature van zijn e-maildienst stopzet. Het gaat hierbij de basic HTML-view. Dat is een manier om je e-mails heel simplistisch en zonder mooie lay-out te bekijken. Bij een heel trage internetverbinding kon het soms aangewezen zijn om hierop over te schakelen, omdat HTML-view veel minder data nodig heeft. Deze versie mist echter heel wat functies die je anders wel hebt.

  • Sinds 1 januari worden de weinige mensen die deze HTML-view nog gebruiken langzaam vanzelf omgezet naar de standaardweergave.