Nederlandse MediaMarkt maakt dure fout: iMacs voor 2,19 euro in plaats van 2.000

De Nederlandse webwinkel van MediaMarkt heeft vorige week een dure fout gemaakt. Klanten kregen opeens de mogelijkheid om een Apple iMac van 2.000 euro te kopen aan een spotprijsje van 2,19 euro. Intussen is de juridische mallemolen gestart.

De klanten die de kans van hun leven zagen, hebben de computers intussen ook ontvangen. Maar de winkelketen eist nu dat iedereen de iMacs terugstuurt of flink bijbetaalt. Volgens de Nederlandse tv-zender Omroep Brabant eist MediaMarkt van één koper, die drie iMacs besteld had, 6.500 euro. Die man weigert, omdat de winkelketen de bestelling niet annuleerde.

Tiental klanten

De kopers in kwestie willen de iMacs niet terugsturen, omdat ze al geleverd zijn en de koopovereenkomst dus in hun ogen definitief zijn. Een juridisch adviesbureau staat een aantal consumenten bij, want in minstens één geval wil MediaMarkt een incassobureau inschakelen. Dat blijkt uit e-mails die het Nederlandse persagentschap ANP kon inkijken.

In een reactie is MediaMarkt een stuk minder fors. Volgens de winkelketen gaat het slechts om een tiental klanten. ‘Zodra we erachter kwamen dat de prijs niet klopte, hebben we contact gezocht met de kopers. Met bijna iedereen konden we tot een oplossing komen, want ook de klanten begrepen dat dit te mooi was om waar te zijn’, klinkt het.

Levering of niet

Het is niet de eerste keer dat zoiets voorvalt bij een winkelketen. In 2017 bood Leen Bakker een hoogslaper van 319 euro aan voor de prijs van 24 euro. Het bedrijf annuleerde alle orders, maar werd daarna geconfronteerd met klanten die naar de rechter stapten.

De rechter oordeelde dat de klanten er redelijkerwijs niet vanuit mochten gaan dat de getoonde prijs de juiste was. Al is het onzeker of een rechter ook in deze zaak zo’n redenering zou opbouwen. ‘Een belangrijk verschil is dat de computers in dit geval ook echt geleverd zijn’, stelt een van de juristen van het Nederlandse adviesbureau aan Omroep Brabant.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20