Nederlandse coalitiepartijen schuiven met Dick Schoof nieuwe kandidaat-premier naar voren

Topambtenaar Dick Schoof (67) is topfavoriet om minister-president te worden van de nieuwe coalitie in Nederland. Hij heeft volgens Geert Wilders (PVV) het vertrouwen van de vier partijen. Schoof werkt momenteel als hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het nieuws: De moeilijke zoektocht naar een premier voor de nieuwe rechtse regering in Nederland lijkt zo goed als afgerond.  De vier formerende partijen en formateur Richard van Zwol hebben vandaag namelijk gesproken met Dick Schoof. Later op de dag zou er een persconferentie komen om meer duidelijkheid te geven.

  • Geert Wilders, die als leider van de grootste partij PVV het meest te zeggen had in de zoektocht naar een premier, is volgens NOS “ontzettend blij en ontzettend trots”. Hij noemt Schoof “een heel sterke man”.
  • Dilan Yesilgöz (VVD) zei dan weer dat Schoof “heel erg goed is in verbinden”. “Het is een kandidaat van ons vieren en premier voor alle Nederlanders”. Als ontslagnemend minister van Justitie en Veiligheid werkt ze nu als nauw samen met hem.
  • Pieter Omtzigt (NSC) beklemtoonde de relevante ervaring van Dick Schoof, terwijl Caroline Van der Plas (BBB) zijn ervaring met dreiging, crises en veiligheid aanhaalde. “In de instabiele wereld waarin we nu leven is het goed om een minister-president te hebben die daar ervaring mee heeft.”

Wie is Dick Schoof?

Dick Schoof wordt in Nederland gezien als een topambtenaar. Zo was hij onder andere van 1999 tot 2003 hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarna werd hij directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid (DGOOV) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In die functie focuste hij zich op radicalisering.

In 2013 werd Schoof Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Eén jaar later kreeg hij te maken met het neerschieten van vlucht MH17. In die functie kwam Schoof dit jaar nog in opspraak omdat hij burgers heeft laten volgen met online nepaccounts, terwijl juristen hem meermaals waarschuwden dat dit juridisch waarschijnlijk niet toegestaan was. 

In 2018 stapte Schoof over naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waar hij directeur-generaal werd. Twee jaar later kreeg hij de functie van secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Extraparlementair kabinet

Omdat de vier toekomstige regeringspartijen beslist hebben om een extraparlementair kabinet te vormen, is Dick Schoof als ambtenaar een geschikte persoon als minister-president. De leden van de toekomstige regering zullen namelijk niet uit het parlement komen. De vier partijvoorzitters zullen zelf ook geen ministerrol op zich nemen.

Meer