Nederlandse regeringsvorming gaat volgende fase in: formateur Van Zwol krijgt vijf weken om ministers te zoeken

Richard van Zwol is in Nederland aangesteld als formateur. Een meerderheid van de Tweede Kamer in Nederland keurde de door Geert Wilders (PVV) voorgedragen ex-informateur goed. Van Zwol krijgt nu vijf weken om op zoek te gaan naar ministers, staatssecretarissen én een minister-president.

In het nieuws: De vorming van het nieuwe kabinet in Nederland kan nu echt van start gaan. In de Tweede Kamer keurde een meerderheid namelijk de voorgedragen Richard van Zwol goed als formateur. Hij krijgt vijf weken de tijd om de post van minister-president en de andere functies binnen deze nieuwe regering in te vullen.

Extraparlementair kabinet

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van Dilan Yesilgöz, het Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt en de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas gaven vorige week hun akkoord over de vorming van een nieuwe rechtse regering in Nederland. Ze schreven daarbij een 26 pagina’s tellende hoofdlijnenakkoord uit.

  • Opvallend is dat de vier partijen beslist hebben om een extraparlementair kabinet te vormen. Daarbij komen alle leden van de regering niet uit het parlement. De vier partijvoorzitters zullen dan ook geen ministerrol op zich nemen.

Richard van Zwol

Dit extraparlementair kabinet bemoeilijkt wel de vorming van deze regering. Het aantal kandidaat-ministers en -staatssecretarissen is namelijk beperkt. Zo haakte Ronald Plasterk, favoriet voor de rol van minister-president, eerder deze week af.

De taak om al deze postjes te vullen ligt nu bij Richard van Zwol. Deze topambtenaar was de voorbije maanden samen met Elbert Dijkgraaf actief als informateur. Hij was door Geert Wilders voorgedragen als formateur en is nu in die rol bevestigd door de Tweede Kamer.

  • Donderdag gaat Van Zwol met de vier partijvoorzitters opnieuw rond de onderhandelingstafel zitten om te kijken wie aftredend premier Mark Rutte moet opvolgen. Wilders heeft daarbij, als voorzitter van de grootste partij, een doorslaggevende stem.
Meer