Nederlandse chipmachinemaker ASML ziet orderboek bijna verdubbelen

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft zijn orderboekje in het tweede kwartaal van dit jaar bijna zien verdubbelen.

De forse groei is te verklaren door de tekorten op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen, wat resulteerde in zo’n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

Volgens ASML-topman Peter Wennink blijft die vraag ook de komende tijd nog op peil. Klanten willen immers niet alleen de nieuwste technologie in huis, ook de vraag naar iets minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot, zegt hij. De verkopen zouden daarom tot ongeveer een derde hoger uitkomen dan vorig jaar.

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 4 miljard euro, iets lager dan in het eerste kwartaal maar wel binnen de verwachtingen. De nettowinst kwam neer op 1 miljard euro. Dat geld gaat onder meer naar een nieuw aandeleninkoopplan. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van 5,2 tot 5,4 miljard euro.

Behalve chipmachines verkoopt het bedrijf ook software-updates aan klanten, waarmee ze de productiecapaciteit van hun bestaande machines kunnen opdrijven.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20