Nederlandse architecten bouwen nieuwe ‘stad van de toekomst’ in China

In het zuidwesten van China verrijst binnenkort de  nieuwe ‘stad van de toekomst’ uit het niets. Bedoeling is om industrie, technologie en de schoonheid van het platteland hand in hand te laten gaan. 

Nabij Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, worden binnenkort meerdere universiteiten, laboratoria en kantoren opgericht op een terrein van 4,6 vierkante kilometer. Het in Rotterdam gebaseerde architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) en het Duitse Gerkan, Marg & Partners (GMP) nemen de taak op zich en werden gekozen op basis van een internationale ontwerpwedstrijd.

De plannen voor de zogenoemde Chengdu Future Science and Technology City werden vorige week bekendgemaakt en zijn op zijn zachtst gezegd ambitieus te noemen. Het moet op termijn de derde stad van China worden, na Peking en Shanghai. Daarom wordt de nieuwe stad ook gebouwd nabij de internationale luchthaven Tianfu, die later dit jaar zal worden geopend. 

Natuurlijke omgeving

Het Rotterdamse OMA, dat eerder al het het CCTV-gebouw in Peking ontwierp en een iconische ‘groundscraper’ in Doha – staat in voor 460.000 vierkante meter – het deel van de stad waar het zogenoemde International Educational Park (IEP) moet komen. Daarnaast zal GMP zich bezighouden met het ontwerp voor openbare ruimten en verkeersinfrastructuur. 

Verschillende gebouwen, waaronder universiteitsgebouwen, laboratoria en kantoren zullen het omliggende heuvalachtige landschap nabootsen en zullen groen op hun daken hebben om in het landschap op te gaan. De campus is gebaseerd op de natuurlijke omgeving in plaats van op de behoeften van het autoverkeer, aldus OMA-partner Chris van Duijn, die de leiding heeft over de projecten van het bureau in Azië.

Lokale kenmerken

‘Masterplannen in China zijn meestal gebaseerd op infrastructuur en hoeveelheden… de lokale topografie (wordt) vaak genegeerd’, zei Van Duijn aan CNN. ‘Het resultaat is dat veel masterplannen over heel China erg op elkaar lijken en dat kansen worden gemist om steden met lokale kenmerken te ontwikkelen.’

OMA verwacht de eerste delen van het nieuwe project eind 2021 klaar te hebben. ‘Het project is geen typisch stadsproject, noch een project voor landschapsbehoud, maar we hopen meerdere manieren aan te reiken waarop stad en platteland naast elkaar kunnen bestaan en een ander soort verstedelijkte ontwikkeling te bieden.’

Foto: ATCHAIN
Foto: ATCHAIN
Foto: OMA

Lees ook:

Meer