Nederlandse app ‘Coronamelder’ gelanceerd

Vanaf maandag kunnen Nederlanders de lokale corona-app downloaden. Het gaat om een testfase, al kan iedereen de app nu wel al installeren.

Bij ons is er na enkele maanden bakkeleien nog steeds geen spoor van de corona-app, maar in Nederland kan u hem vanaf vandaag downloaden. Coronamelder, zo heet de app, wordt eerst getest in Drenthe en Twente, maar is wel al voor de volledige bevolking beschikbaar.

Vanaf 1 september zullen ook de huisartsen in Nederland met de corona-app gaan werken om de contacttracing op punt te stellen. In eerste instantie zullen de artsen in Drenthe en Twente dat systeem uitproberen. Eerst zal dat net meer werk opleveren, voorspellen experts, omdat er meer corona-gevallen getraceerd zullen worden. Pas later doet de app het werk dat de artsen nu moeten uitvoeren.

Software van Google en Apple

Coronamelder is gebaseerd op de software die Google en Apple beschikbaar stelden en werkt met Bluetooth. Dat moet verzekeren dat de privacy van de mensen die hem downloaden, gegarandeerd blijft. Ook in België wordt gewerkt met deze software, maar wij moeten nog tot tenminste half september wachten tot die uitgerold zou worden.

Dat de app-privacy proof is, betekent ook meteen dat hij minder werkzaam is. Dat zegt Harvard-onderzoeker Chiara Farronato aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

‘De Nederlandse app kan bijvoorbeeld niet waarschuwen als je in de buurt van een besmet persoon bent, zodat je kunt voorkómen dat je ziek wordt. Je kunt er niet mee checken of iemand met wie je af wilt spreken besmet is. En de overheid kan er niet mee controleren of mensen zich aan een verplichte quarantaine houden, zoals in China’, zegt Farronato. ‘Hoe beter de privacy van gebruikers beschermd is, hoe minder je aan de app hebt.’

Effectief?

Hoe minder mensen de app downloaden, hoe minder effectief ze zou zijn. In Duitsland, waar men al maandenlang een app heeft, werd die door 20 procent van de bevolking gedownload, dat is het hoogste getal in Europa. Toch wil dat niet zeggen dat een corona-app niet effectief kan zijn.

‘Die uitspraken zijn gedaan op basis van simulaties’, aldus Farronato. ‘In praktijk blijkt dat een app al nuttig kan zijn als 10 tot 15 procent van de bevolking de app gebruikt.’ Dat valt dus mee. ‘Elke besmetting kan een gered leven zijn’, zegt Farronato nog. In België blijft het intussen afwachten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.