Nederlands voetbal biedt meest open spel van heel Europa

In het Europese voetbal blijken de teams uit de professionele competities in het noorden en westen van het continent een meer open spelstijl hanteren dan hun tegenhangers in het zuiden en oosten van de regio. Dat is de conclusie van een rapport van het CIES Football Observatory.

Het onderzoek was gebaseerd op gegevens van InStat over de scoringskansen en effectieve speeltijd in zesendertig Europese competities de voorbije vier jaar.

Belangrijke pijlers

“Doelkansen en effectieve speeltijd vormen belangrijke pijlers die de mate van openheid van voetbalwedstrijden bepalen”, stellen de onderzoekers. Uit de studie bleek dat de Nederlandse Eredivisie, waar per wedstrijd gemiddeld 11,7 kansen en een effectieve speelduur van 63 minuten en 21 seconden worden opgetekend, met de meest open competitie van het Europese voetbal kan pronken.

De Duitse Bundesliga eindigde op een tweede plaats met 11,9 kansen en een effectieve speeltijd van 61 minuten en 28 seconden, gevolgd door de Belgische Pro League met 11,3 kansen en 60 minuten en 47 seconden speeltijd.

De top tien bestaat verder uit de Zwitserse Super League, de Italiaanse Serie A, de Noorse Eliteserien, de Zweedse Allsvenskan, de Engelse Premier League, de Oostenrijkse Bundesliga en de Turkse Süper Lig.

Aan het andere uiteinde van het spectrum bevindt zich de Spaanse Segunda División met amper 8,7 kansen en 55 minuten en 6 seconden effectieve speeltijd. De Griekse Super League en de Roemeense Liga I klasseren zich net boven de Spaanse tweedeklassers.

Duitsers creëren meeste kansen

“Wanneer naar alle onderzochte Europese competities wordt gekeken, blijkt dat wedstrijden tussen professionele teams gemiddeld iets meer dan 59 minuten effectieve speeltijd tellen”, stippen de onderzoekers aan.

Dit betekent dat gemiddeld gedurende ongeveer een derde van de hele wedstrijd het spel stil ligt. In Nederland werd de hoogste effectieve speeltijd geteld. Tsjechië staat met 54 minuten en 55 minuten helemaal onderaan.

Verder werd duidelijk dat de wedstrijden in de Europese competities aan de toeschouwers gemiddeld 10,2 doelkansen aanbieden. Dat varieert van 11,9 pogingen in de Duitse Bundesliga tot 8,7 kansen in zowel de Spaanse tweede klasse als de Griekse topklasse.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20