Nederland gaat stapje verder met coronamaatregelen

Maandagavond heeft het Nederlandse kabinet-Rutte heeft de maatregelen aangescherpt die het coronavirus moeten indijken. Al zeker tot 1 juni zijn alle evenementen verboden.

De extra ingrepen komen er na een crisisberaad. Nederlanders mogen enkel nog alleen of met hun kinderen naar buiten gaan voor het hoogstnoodzakelijke. ‘Om boodschappen te doen of een frisse neus te halen, maar dan wel in je eentje. En ga naar de winkel als het daar rustig is’, zei minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus.

Die supermarkten zullen zelf ook een strenger beleid voeren. Door een ‘scherp deurbeleid’ komt er een maximumcapaciteit per supermarkt. Als de eigenaar zich daar niet aan houdt, kunnen er boetes tot 3.000 tot 4.000 euro volgen. Ook individuele Nederlanders kunnen een boete vangen, als ze de afstandsregel van 1,5 meter niet respecteren. Die loopt op tot 400 euro.

Premier Mark Rutte toonde zich ook bijzonder kwaad tijdens de persconferentie. Hij ergerde zich aan beelden van jongeren die de hele crisis relativeerden. Er volgde daarom nog een waarschuwing. Rutte omschreef de huidige situatie als ‘een intelligente lockdown’, die kwetsbare groepen moet beschermen. Als dat niet volstaat, kan er altijd nog een volledige lockdown volgen.

Nog een kort overzicht van de maatregelen:

  • Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden.
  • Burgemeesters hebben tijdelijk meer macht om locaties te sluiten.
  • Als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.
  • Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten hun zaak sluiten, tot 6 april.
  • Horeca en scholen blijven dicht tot 6 april.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20