Nederland en Frankrijk willen striktere regels voor Big Tech in Europa

De Nederlandse en Franse regering vragen strengere Europese regels om toezicht te houden op grote technologiebedrijven. Expliciet worden ze niet genoemd, maar het gaat om Alphabet, Facebook en Amazon.

In een gezamenlijk opgesteld document vragen Nederlands staatssecretaris Mona Keijzer en haar Franse collega Cédric O om maatregelen voor bedrijven ‘waar consumenten of ondernemers nauwelijks omheen kunnen en die daarmee een zogenoemde poortwachterspositie hebben’, klinkt het. Ze vinden dat de Europese Unie de marktpositie van die platformen strikter moet kunnen controleren.

In hun ‘non-paper’ – een document zonder juridische waarde, maar als aanzet tot debat – doet het duo een aantal voorstellen. Zo willen de beleidsmakers dat er een verbod komt voor de platforms om eigen diensten voor te trekken én een verplichting om data te delen. ‘Zo kunnen we afscherming van de markt aanpakken en de keuzevrijheid van de consument waarborgen’, stelt O.

‘De platformeconomie biedt consumenten veel voordelen en ondernemers kansen op online groei. Maar soms worden bepaalde digitale platforms te machtig’, vult Keijzer aan. ‘Ze belemmeren dan de toetreding van nieuwe bedrijven en beperken de keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Een Europese toezichthouder moet hier effectief tegen optreden.’

Momenteel werkt de Europese Commissie aan nieuwe richtlijnen om de macht van technologiebedrijven in te perken. De verwachting is dat een aantal van bovenstaande voorstellen het zullen halen in de Digital Services Act. De concrete richtlijnen worden nog voor het einde van dit jaar verwacht. Daarna moeten de 27 regeringen van de Europese Unie en het Europees Parlement het licht op groen zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20