Nederland drukt pauzeknop in voor staatssteun aan KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM hoeft niet te rekenen op de tweede schijf van de staatssteun, aangezien de pilotenvakbond VNV blijft weigeren om akkoord te gaan met een langere periode van loonmatiging.

Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zaterdag verklaard. KLM moest donderdag een plan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde steun te kunnen beschikken. Maar de luchtvaartmaatschappij is er niet in geslaagd van alle vakbonden tijdig toezeggingen te krijgen over langere periodes van loonmatigingen.

KLM en minister Hoekstra willen dat vakbonden een clausule ondertekenen waarin ze beloven zich aan de versobering van de arbeidsvoorwaarden te houden voor de periode van staatssteun. Naar verwachting loopt het steunpakket tot 2025. Maar eerdere afspraken over loonoffers liepen slechts tot eind 2022. Pilotenbond VNV zette zijn handtekening daarom niet onder de clausule.

‘Teleurstellend’

‘Ik vind het zeer teleurstellend, maar we kunnen nu niet door met die lening’, zo heeft de minister volgens de omroep NOS verklaard. Hij noemde het standpunt van de pilotenvakbond ook ‘risicovol voor het voortbestaan van de onderneming’. ‘Ze kunnen het geen maanden meer uitzingen’, klonk het nog bij de openbare omroep.

KLM-baas Pieter Elbers roept pilotenvakbond VNV op om alsnog de clausule te ondertekenen. Doet de bond dat niet, dan is de toekomst van KLM mogelijk in gevaar, aldus de luchtvaartmaatschappij, die spreekt van een ‘uiterst zorgelijke impasse’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20