De Amerikaanse president reist volgende week naar Europa voor een ontmoeting met NAVO-bondgenoten. Dat schrijven de financiële persbureaus Bloomberg en Reuters. De aanleiding van dit treffen is natuurlijk de Russische invasie van Oekraïne.
De Amerikaanse leider zal deelnemen aan de “buitengewone top” op 24 maart, waartoe secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft opgeroepen. Op deze conferentie zal de Russische invasie besproken worden; zo zal het erover gaan op welke vlakken nog steun kan worden betuigd aan Oekraïne.
Op de vraag of Biden plannen heeft om naar andere landen te reizen, of de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te ontmoeten tijdens zijn verblijf in Europa, zei Jen Psaki, perschef van het Witte Huis, dat de details van de reis nog worden uitgewerkt.
Militaire hulp
De aankondiging van Bidens reis kwam één dag voordat Zelensky een toespraak houdt voor het Amerikaanse Congres, waar hij naar verwachting om extra militaire steun zal vragen. Biden zal vandaag ook een speech geven over Oekraïne.
In een financieringspakket dat Biden gisteren ondertekende, verleenden wetgevers de president de bevoegdheid om nog 3 miljard dollar aan defensiematerieel over te dragen aan Oekraïne en andere bondgenoten. De rest van de uitgaven is bestemd voor humanitaire hulp.
In een persconferentie weerlegde Psaki echter oproepen om Oekraïne te voorzien van militaire vliegtuigen of een no-fly zone boven het land in te stellen. Ze zei dat de regering-Biden 1,2 miljard dollar aan steun heeft toegezegd aan Oekraïne, waaronder 500 miljoen dollar aan militaire hulp in de afgelopen twee weken.
Psaki wierp ook op dat de regering interne discussies voert over hoe de vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten te steunen. Volgens de Verenigde Naties zijn 3 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor de gevechten.
Eerste reis naar Europa sinds invasie
De reis is Bidens eerste naar Europa sinds Rusland op 24 februari zijn invasie begon. De Amerikaanse president heeft geprobeerd om NAVO-bondgenoten in het oosten van Europa gerust te stellen dat ze de steun van het Westen hebben nu Russisch autocraat Vladimir Poetin zijn militaire aanval voortzet.
Rusland viel afgelopen weekend overigens een militaire basis aan in het westen van Oekraïne, nabij de grens met NAVO-lid Polen, wat de bondgenoten nog meer verontrustte.
De VS en hun bondgenoten hebben geprobeerd Poetin te isoleren in reactie op de invasie. Overigens reisden leiders van Tsjechië, Polen en Slovenië gisteren naar Kiev – zelfs nu het land onder vuur ligt – als steunbetuiging aan Oekraïne.
“Niet serieus”
Zelensky zei vandaag dat de “standpunten van Rusland in de onderhandelingen realistischer klinken” nu de twee partijen een nieuwe gespreksronde op de agenda hebben staan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei ook dat er enige hoop is op een compromis, maar dat vooruitgang moeilijk blijft.
Uren eerder opperde Poetin echter dat het leiderschap van Oekraïne niet “serieus” bezig was met het oplossen van het conflict.
(jvdh)