Drie Europese premiers reizen naar Kiev voor ontmoeting met Zelensky, zullen Russen blijven bombarderen?

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zullen leiders van EU-landen naar de Kiev reizen om president Zelensky persoonlijk te ontmoeten. Een officiële steunbetuiging, want de stad is bijna volledig omsingeld door Russische troepen.

De premiers van Tsjechië, Polen en Slovenië zullen dinsdag naar Kiev reizen om president Volodymyr Zelensky te ontmoeten als vertegenwoordigers van de leiders van de Europese Unie, zei de Tsjechische premier Petr Fiala op sociale netwerken. De reis wordt georganiseerd in overleg met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

“Het doel van het bezoek is de ondubbelzinnige steun van de hele EU voor de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne te bevestigen en een uitgebreid pakket maatregelen te presenteren om de staat en de samenleving van Oekraïne te steunen”, luidt een verklaring van de premiers.

Na Oekraïne, wie is de volgende?

De delegatie zal bestaan uit Mateusz Morawiecki (Polen), Petr Fiala (Tsjechië) en Janez Janša (Slovenië).

“Vandaag Georgië, morgen Oekraïne, overmorgen de Baltische staten, en later is het misschien de beurt aan mijn land, Polen”, zei Morawiecki, die de voormalige Poolse president Lech Kaczyński citeerde, die deze woorden zei in de Georgische hoofdstad Tbilisi in 2008, toen het land ook te maken had met agressie van Rusland.

“Zijn bezoek veranderde toen de perceptie van deze oorlog, en deze grote daad van moed voedde de geest van de Georgiërs en wordt vandaag nog steeds herdacht over de hele wereld”, schreef de Poolse regeringsleider op Facebook.

Hoe reageerden de Russen?

Volgens Polsat News reisde de delegatie per trein naar Kiev en kwam zij daar dinsdagochtend kort na 8 uur aan, meldde Euractiv. Er werden geen verdere details over de reis verstrekt, ook niet of Rusland, dat op 24 februari zijn invasie in Oekraïne heeft gelanceerd, op de hoogte was gebracht.

Er is nog een onbekende in dit probleem: hoe zullen de Russische troepen reageren? Zij hebben laten zien dat ze in staat zijn lucht- en vooral raketaanvallen uit te voeren op een groot deel van het Oekraïense grondgebied, en Kiev is reeds zwaar beschoten. Zullen zij dit blijven doen terwijl Europese staatshoofden in de Oekraïense hoofdstad zijn, in het volle zicht van het publiek? Wijsheid zou zeggen van niet. Maar heeft ze nog een plaats in deze oorlog?

(am/lp)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20