Europese Unie onderneemt unieke actie tegen Polen: het land blijft het Europese rechtssysteem uitdagen

De Europese Unie is op dinsdag begonnen om een onbetaalde boete van Polen te vorderen. Volgens de EU blijft het land het Europese rechtssysteem uitdagen. Het is voor het eerst in de Europese geschiedenis dat een dergelijke actie tegen een lidstaat wordt ondernomen. 

Brussel is ontevreden over het democratische verloop in Polen. De EU beschuldigt het land van corruptie, illegale justitiële veranderingen en het zich niet houden aan het primaat van het recht van de Europese Unie. Vorige maand kreeg het al een waarschuwing vanuit Brussel, maar het heeft niet geholpen. 

500.000 euro boete per dag

De vordering komt er omdat Polen de EU nog altijd verplicht is een dagelijkse boete van 500.000 euro te betalen. Deze is door Europese rechters opgelegd voor het niet sluiten van een bruinkoolmijn op de grens met Tsjechië.

De eerste betaling moest voor 18 januari zijn afgehandeld, maar ondanks vier betalingsverzoeken is er nog altijd niet betaald. Een EU-afgevaardigde heeft Polen dinsdag zodoende officieel laten weten dat Brussel een eerste 15 miljoen euro, plus rente, gaat aftrekken van de toegewezen herstelfondsen voor het land.

Het totale bedrag van de boete is ondertussen al opgelopen tot boven de 60 miljoen euro.

Derde Wereldoorlog

Het Europese Hof van Justitie legde in september vorig jaar Polen een eerste boete op, omdat het zich niet hield aan de afspraak over de sluiting van de Turow-mijn. Tsjechië is een uitgesproken tegenstander van de mijn, omdat door het project water uit het grensgebied wordt onttrokken.

Het conflict leidde ertoe dat Polen de mijn moest sluiten. De Poolse premier Morawiecki hanteerde destijds dreigende taal en sprak zelfs over een Derde Wereldoorlog, het verdedigen van de nationale belangen en chantage door de EU. Morawiecki laat weten dat een dergelijke boete onwettelijk is.

Los daarvan kreeg Polen vorige maand nog een ultimatum van 45 dagen om een andere eerder opgelegde boete te betalen. Het land kreeg deze vorig jaar omdat het een tuchtcollege voor rechters niet heeft opgeheven. Onze premier Alexander De Croo waarschuwde al voor de ‘oprukkende tirannie’ in het land.

(lb)

Meer