Premier De Croo trekt ten strijde tegen Polen

Zowaar een “oprukkende tirannie”, daarvoor waarschuwde eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), in zijn speech op de opening van het academiejaar aan het Europacollege in Brugge, zo schrijft De Standaard. De premier had het over tirannie die “in Europa aan het opduiken is: regeringen vallen de vrije pers aan, spreken denigrerend over moslims en migranten en ontzeggen vrouwen en LGBTQ-mensen fundamentele rechten”.

  • De Croo maakte van de gelegenheid gebruik om fel uit te halen naar Polen, waar de Europese Unie worstelt met de premier Mateusz Morawiecki en diens regering. Nadat het Poolse Hooggerechtshof de Poolse wetten boven die van de EU had geplaatsttrekt die Morawiecki zijn voet niet terug. En ook de Europese Commissie doet dat niet: ze dreigen 24 miljard aan herstelfondsen voor Polen niet te betalen. Polen is een grote netto-ontvanger van de Unie.
  • De Poolse premier had daarop, ook niet voor het eerst, dreigende taal gehanteerd. Hij sprak zelfs over een “Derde Wereldoorlog” en “de Poolse rechten verdedigen met de wapens die het ter beschikking heeft”.
  • “Wie denkt dat het nodig is om een nieuwe wereldoorlog uit te roepen, wil ik dit zeggen: je speelt een gevaarlijk spel, je speelt met vuur wanneer je een oorlog voert met je Europese collega’s om interne politieke redenen”, zo stelde De Croo.
  • De Belgische premier was samen met de Nederlandse collega Mark Rutte en de Luxemburgse eerste minister Xavier Bettel, alle drie liberalen, de grote pleitbezorger om op de laatste Europese top de ‘Poolse kwestie’ te agenderen en fors door te duwen. Maar dat bracht duidelijk geen zoden aan de dijk. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20