Nationale Veiligheidsraad straks bijeen, maar komen er wel nieuwe versoepelingen?

De Nationale Veiligheidsraad komst straks opnieuw samen om een beslissing te nemen over de verdere versoepelingen van de coronamaatregelen op 1 augustus. Heel veel ingrijpende maatregelen staan daarbij niet op het programma, al is het maar de vraag of ze kunnen doorgaan, nu de cijfers al een week weer licht stijgen.

Op de grote Nationale Veiligheidsraad van 24 juni zijn al beslissingen genomen voor heel de zomer. Daarbij is wel telkens gezegd dat alle verdere versoepelingen onder voorwaarden zijn.

Evenementen, beurzen, theaters en cinema’s

In principe mogen evenementen vanaf 1 augustus indoor 400 mensen ontvangen en zijn outdoor zelfs 800 mensen toegelaten. Voor massa-evenementen van meer 800 mensen zou zelfs een speciale uitzondering aangevraagd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor handelsbeurzen. Zij zouden met strenge voorwaarden mogelijk toch kunnen doorgaan.

Ook in theaters, concertzalen en sportstadions mag dan weer meer volk binnen, op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften worden gegarandeerd. Zo zou de afstand in bioscopen en theaters verminderd kunnen worden van 1,5 tot 1,2 meter als toeschouwers een mondmasker dragen. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) had dinsdag al een overleg met zijn Franstalige collega Bénédicte Linard (Ecolo) over wat mogelijk is voor de cultuursector.

Maar komt het wel zover?

Het is echter niet meer zo vanzelfsprekend dat die versoepelingen er ook echt komen, nu de cijfers van het coronavirus in ons land de laatste week opnieuw in stijgende lijn zijn. Daardoor staan heel wat experts weigerachtig tegenover verder versoepelingen. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lijkt daar niet happig op, liet ze gisteren uitschijnen.

Erika Vlieghe Maggie De Block Crisiscentrum coronavirus
EPA

De kans bestaat dus dat het voorlopig allemaal blijft zoals het is en een eventuele verdere versoepeling wordt doorgeschoven naar eind augustus. Die nieuwe richtlijnen zouden dan pas ingaan vanaf 1 september.

Lokale lockdowns en waarschuwing

Naast die versoepelingen staan er op de Nationale Veiligheidsraad ook nog enkele andere punten op het programma. Zo was er de laatste tijd veel kritiek dat ons land niet klaar is voor een tweede golf. Daarom zou nu besproken worden hoe eventuele lokale lockdowns moeten aangepakt worden. Dat kan gaan over een wijk, een stad of zelfs een provincie.

Tot slot lijkt premier Sophie Wilmès (MR) de kans te willen grijpen om de bevolking toe te spreken en te waarschuwen zich aan de regels te blijven houden. Dat deed ze ook al vorige maand, toen ze streng was voor jongeren die spontane straatfeesten bezochten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20