Nationale Veiligheidsraad: Mode Unie opgelucht, cultuursector misnoegd

Net zoals de vorige Nationale Veiligheidsraden lopen ook deze keer de reacties uiteen. Mode Unie is blij met de afschaffing van ‘shoppen in de bubbel’, de cultuursector vindt dat er opnieuw te weinig evolutie is.

Eerder deze week lanceerde sectorfederatie Mode Unie een noodkreet over de solden. ‘We kunnen met onze bubbel naar een horecazaak net naast de winkel, maar shoppen moet individueel? Wij snappen het in ieder geval niet. Consumenten snappen het ook niet. Winkelstraten blijven leeg, winkels hangen vol, facturen stapelen zich op, faillissementen en ontslagen worden elke dag meer realiteit’, klonk het.

De versoepeling rond het individueel winkelen is dan ook zeer welgekomen. ‘Een opluchting voor de hele sector’, zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie in een persbericht. ‘Dit zal modewinkeliers meer ademruimte geven om klanten op een normale en positieve, maar toch veilige manier te ontvangen.’ Volgens de sectorfederatie biedt dit mogelijkheden om de laatste anderhalve week van de solden positief in te zetten.

Dat is nodig, want Mode Unie geeft aan dat het individueel shoppen een ‘bijzonder negatief effect had’. Consumenten hadden schrik om zich naar winkels te begeven door de negatieve berichtgeving en door het verplicht individueel shoppen was de ‘fun factor’ volledig verdwenen, stelt de federatie. ‘Winkelen heeft steeds veilig gekund, dat blijft ook zo wanneer klanten met twee komen shoppen. We hopen dan ook dat politici een positieve boodschap uit zullen dragen over het winkelen.’

‘Absolute aantallen zijn absurd’

Bij de cultuursector zijn minder lovende woorden te horen. De Nationale Veiligheidsraad koos ervoor om 200 mensen binnen en 400 mensen buiten toe te laten op evenementen. ‘Ik vind het pijnlijk. We hebben de afgelopen dagen aan iedereen die het horen wilde proberen uit te leggen dat die absolute aantallen absurd zijn’, reageert Tom Kestens, de woordvoerder van de crisiscel van de cultuursector, bij de openbare omroep VRT.

Ondernemersorganisatie Unizo sluit zich daarbij aan. ‘Waarom een arbitrair cijfer handhaven voor het aantal aanwezigen op events, terwijl de cultuur- en evenementensector een onderbouwd voorstel lanceerde om met een maximumpercentage van de normale bezettingsgraad te werken?’, hekelt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche in een persbericht.

‘We werken op basis van de veiligste protocollen. Iedereen weet dat wij coronaveilig kunnen werken. Dus we zouden perfect proportioneel op zaalcapaciteit kunnen werken’, gaat Tom Kestens verder. ‘Toch kiest men voor een symbolische maatregel. Dit gaat volgens mij niet werken.’

Meer